Evenementen in Leiden

Het hele jaar door is er in Leiden veel te doen. Een kleine greep uit de jaarlijks terugkerende evenementen.

Door en voor studenten georganiseerd

Museumnacht

In samenwerking met de Leidse musea wordt jaarlijks door 13 studenten de Museumnacht Leiden georganiseerd. Van Molenmuseum de Valk tot de Lakenhal, allemaal openen ze deze nacht hun deuren met speciale tentoonstellingen, bijzondere proefjes en leuke optredens. Er is zelfs een speciale Kindermuseumnacht in Naturalis. En natuurlijk is er ook gedacht aan de nachtbrakers: de Museumnacht gaat tot in de late uurtjes door met een eindfeest in poppodium Gebr. De Nobel. Kijk op de website voor de eerstvolgende editie: www.museumnachtleiden.nl.

SummerJazz

In het park De Leidse Hout stijgen jaarlijks begin juni jazzklanken tussen de bomen op. In 2011 begon van dit festival als initiatief van studenten, maar al gauw groeide het uit tot een bekend en drukbezocht festival met indrukwekkende namen. Naast muziek vind je er ook poëzie, dans en theater. Een bijzonder festival voor jong en oud! Kijk voor meer informatie op de website: www.summerjazzleiden.nl.

EL CID

Je bent nieuw in Leiden: je kent nog bijna niemand, je weet de weg nog niet en over drie weken begin je al met studeren. Geen nood, ieder jaar wordt de EL CID-week georganiseerd voor alle nieuwe studenten. Je maakt kennis met je studie, met het studentenleven en met de stad. Bovenal staan er tal van evenementen gepland om de week zo leuk mogelijk te maken. Een betere kennismaking met je nieuwe stad kun je je niet wensen. Kijk voor inschrijvingen op: www.elcidweek.nl.

De MASCQ-week

Nog maar één jaar oud en nog niet algemeen bekend onder de studenten, maar dat maakt de MASCQ-week niet minder leuk! Leiden is een stad met een uitgebreid verenigingsleven, waarin vijf grote ‘gezelligheidsverenigingen’ een belangrijke rol spelen. Samen organiseren zij voor alle studenten in Leiden de MASCQ-week in de eerste week van juni. Zo kun je als geen lid bent toch een kijkje nemen in de sociëteiten! Stubandikoos is één van de evenementen die deze week plaatsvindt. Hier strijden vijf getalenteerde bands voor de titel ‘Beste Verenigingsband van Leiden’. Kijk voor meer informatie en andere evenementen op de website: www.mascq-week.nl.

Stukafest

Ieder jaar wordt in februari het Leids cultureel festival Stukafest georganiseerd door studenten. Wat Stukafest zo bijzonder maakt, is dat het plaatsvindt bij studenten thuis. In 22 studentenkamers verspreid over de binnenstad kun je optredens bijwonen, variërend van dans en cabaret tot poëzie en muziek. Het festival wordt traditiegetrouw afgesloten met een groot eindfeest. Lijkt het je leuk om Stukafest te bezoeken? Kijk dan op: www.stukafest.nl/leiden.

Hififestival

Tijdens de zomermaanden is het festivalseizoen in volle gang en Leiden kan natuurlijk niet achterblijven. Studenten organiseren sinds 2012 een festival op de sportvelden van het Universitair Sportcentrum. Je moet wel minimaal 18 zijn, maar dan hoef je de stad niet uit om een dagje te dansen. Kijk voor tickets op de website: www.hififestival.nl.

Glibberbal

Waarschijnlijk keek je vroeger wel eens ‘Te land, ter zee en in de lucht’ op televisie. Leiden heeft een eigen variant op dit festijn: het Glibberbal. Met een enorme vaart rijden jong en oud in zelfgemaakte karretjes van een baan over het water af met als doel zo snel mogelijk de bel te luiden. Dit evenement heeft pas twee keer plaatsgevonden, maar heeft veel potentie. Kijk voor meer informatie over het Glibberbal op: www.glibberbal.nl.

glibberbal

Andere evenemten in de stad Leiden

Nacht van de Kunst & Kennis

De Nacht van Kunst & Kennis biedt een rijk programma aan lezingen, muziek, literatuur, theater, dans en experimenten. Dit wetenschaps- en cultuurfestival vindt in 2015 voor de derde keer plaats. Verschillende musea en universiteitslocaties openen hun deuren voor dit evenement. Kijk voor de kaartverkoop op: www.nachtvankunstenkennis.nl.

Lakenfeesten

Leiden is een stad vol interessante geschiedenis. Zo was Leiden in de Gouden Eeuw na Amsterdam de grootste stad van Nederland, wat zij te danken had aan haar bloeiende textielnijverheid. De Lakenfeesten refereren aan deze periode en zijn een jaarlijks terugkerend evenement met onder andere de traditionele Peurbakkentocht, markt, muziek en Leiden Culinair. De Lakenfeesten vinden plaats in de laatste week van juni. Een leuk moment om je toekomstige studentenstad te leren kennen! www.lakenfeesten.nl.

Werfpop

Werfpop is een gratis popfesitival met historie. Al 33 keer eerder werd het festival georganiseerd in het park De Leidse Hout aan de rand van Leiden. De Jeugd van Tegenwoordig, Go Back to the Zoo en Tim Knol zijn voorbeelden van grote namen die het podium al eens bemand hebben. Naast een centraal podium met een brede muziekprogrammering vind je op dit festival een markt, straattheater en een kidszone. Kijk op de website wanneer het festival dit jaar plaatsvindt: www.werfpop.nl.

Leidens Ontzet

Tijdens de 80-jarige oorlog vormde de stad Leiden een belangrijke spil in de overwinning. De Spanjaarden hadden Leiden belegerd en de stad leed onder een hongersnood en de pest. Op 2 en 3 oktober
wisten de Watergeuzen Leiden te bereiken en verjoegen de Spanjaarden: Leiden was ontzet. Dat moet gevierd worden, zou je zeggen! En dat doen we nog steeds. Twee dagen lang vind je door de hele stad muziek, kermis en andere festiviteiten. Kijk voor het gehele programma en het uitgebreide verhaal omtrent Leidens ontzet op: www.3october.nl.

Leiden Internationaal Film Festival

Voor cultuurliefhebbers is Leiden een stad om je hart bij op te halen. Het jaarlijkse Internationaal Film Festival vertoont films van arthouse tot mainstream cinema en is hiermee een van de belangrijkste filmfestivals van Nederland in dit genre. Het festival duurt ongeveer tien dagen en vindt plaats in november, maar er zijn ook onderdelen verspreid over de rest van het jaar. Zo is er ook een Summer Special in de vorm van een openluchtbioscoop op een historische plek in de stad. Kijk voor programmering en data op: www.leidenfilmfestival.nl.

Leids Cabaret Festival

In februari is dit jaar voor de 37e keer het VARA Leids Cabaret Festival georganiseerd. Het festival biedt een podium voor jong cabarettalent en bestaat uit voorrondes, een halve finale en uiteindelijk een finale, waar drie finalisten zullen strijden om de winst. De finalisten zullen daarna samen door de rest van Nederland gaan toeren. Wat dit festival zo bijzonder maakt, is dat het aan de wieg van de carrière van veel bekende cabaretiers staat, zoals Erik van Muiswinkel, Najib Amhali en Sanne Wallis de Vries. Zeker de moeite waard om een kijkje te nemen: www.leidscabaretfestival.nl.

leids cabaretfestival

EL CID festival

Lakenfeesten

Nacht van Kunst en Kennis

Glibberbal

Museumnacht

Stukafest

Summerjazz

Werfpop

EL CID brunch

Terras Leiden summer