Uitgaan in Leiden

Kroegen

Leiden kent talloze cafés. Beroemd in Leiden is Barrera, een café onder het huis waar Soldaat van Oranje heeft gewoond, met een terras aan de gracht en uitzicht op het eeuwenoude Academiegebouw. Ook vanaf Annie’s heb je goed uitzicht over de Leidse grachten. Een echt studentencafé is de Roebels, met mierzoete ‘Zwevertjes’ (een soort cocktail) als populairste drankje op de kaart. Danscafé Odessa begint de avond als eetgelegenheid, maar later op de avond kan je hier ook een dansje doen. In de buurt zitten nog veel meer leuke kroegen, zoals Belgisch Bier Café Olivier. Of zoek het rondom de historische Burcht, met studentencafés als Einstein en Stadthouder.

Clubs

Zin om te dansen of naar een concert te gaan? Leiden kent verschillende clubs; er is voor ieder wat wils! In Leiden kun je iedere dag van de week terecht voor een goed avondje stappen. Het maakt niet uit of je helemaal uit je dak wilt gaan of kiest voor een relaxed biertje met je vrienden.

Cultuur

Wie zich wil bezighouden met kunst en cultuur, kan in Leiden alle kanten op. Je vindt er theaters zoals de Stadsgehoorzaal en de prachtige oude schouwburg, een filmhuis en twee bioscopen en allerlei
galerietjes. In totaal kent Leiden zeven musea. De stad staat bekend om het Rijksmuseum van Oudheden en het Museum Volkenkunde. Naturalis is ook een hele belevenis en geeft je een fascinerende blik op de ontwikkeling van het leven op aarde. Als student is er altijd wel een museum naar jouw interesse en je krijgt nog korting ook! Eens per jaar wordt de Museumnacht door studenten georganiseerd. De zeven Leidse musea openen ’s nachts hun deuren en hebben een bijzonder programma. Je kunt bijvoorbeeld een filmpje kijken tussen vleesetende planten in de Hortus en swingen naast een schilderij van Rembrandt.

Festivals

In Leiden zijn veel festivals. Denk aan het gratis popfestival Werfpop, het openlucht jazzfestival Summerjazz, het Leids Cabaret Festival, het Leids Filmfestival en het Stukafest waarbij dichters, cabaretiers en bands in studentenkamers optreden. Tijdens de zomermaanden zijn er de typisch Leidse Lakenfeesten. Deze worden gestart met een ‘peurbakkentocht’, waarbij versierde bootjes door de grachten varen. Tot slot zijn de 3 oktoberfeesten als echte Leidenaar niet te missen. Op deze dag wordt het Leids Ontzet herdacht. Op 2 en 3 oktober wordt dit gevierd met kermis, hutspot, bandjes en een markt.

Outdoor

In de zomer is het goed toeven op een van de vele Leidse terrasjes. Als dat niet zonnig genoeg is kun je naar het Noordzeestrand, dat maar zes kilometer van Leiden vandaan ligt. Is het strand te ver weg en is het toch tijd voor ontspanning in het zonnetje? Leiden kent 25 parken die door menig student als achtertuin worden gebruikt. Je kunt een balletje trappen in het Van der Werfpark, een boekje lezen in de mooie Hortus Botanicus, een biertje drinken op de Burcht of picknicken in het Plantsoen? Leiden heeft ook 35 hofjes waarvan een aantal verhuurd wordt als studentenhuisvesting. Eens per jaar vinden de Leidse Hofjesconcerten plaats, waarbij je alle hofjes kunt bekijken.