Opgraving Oegstgeest

Opgraven in Jordanië

Studenten maakten deze time lapse video op de opgraving van een nederzetting uit de Romeinse tijd in Jordanië.

Opgraven in Oegstgeest

Bekijk de video gemaakt door onze studenten over de werkaamheden op de opgraving in Oegstgeest. Hier werd de afgelopen jaren een Merovingische nederzetting opgegraven (450-750 na Chr.). Deze opgraving vormde tevens het veldpracticum voor eerstejaarsstudenten van de opleiding Archeologie aan de Universiteit Leiden.

De geschiedenis van de Caraïben opgraven

Toen Columbus meer dan 500 jaar geleden over de wereldzeeën voer, op zoek naar een korte route naar China, waren de Caraïben de eerste plek waar hij voet aan wal zette. Hoe leefden de oorspronkelijke bewoners? Was er interactie tussen de eilanden? En hoe verliep de eerste ontmoeting tussen de Oude en de Nieuwe Wereld? Al meer dan 20 jaar zoekt archeoloog Corinne Hofman in de Caraïbische aarde naar antwoorden.

Testimonial ARCH Cornelie Moolhuizen - in beeld

Wat vind je van archeologisch werk?
Het leukste voor mij is dat dit werk zo concreet en tastbaar is. Als ik een graankorrel of kersenpit vastpak, kan het heel goed zijn dat iemand die honderden jaren heeft geprobeerd te eten. Iemand anders heeft zo’n zaad of pit zoveel jaren al eerder bekeken, en nu doe ik het weer. In de archeologie is heel weinig echt zeker, maar wat je zeker weet is dat mensen vroeger gegeten hebben om te kunnen leven. Dat vind ik mooi, dat mijn onderdeel van een groter onderzoek altijd een vast uitgangspunt heeft.