In het kort

Studie

Als archeoloog breng je de geschiedenis van de mens weer tot leven. Je bestudeert voorwerpen en sporen die zijn gevonden in de aardbodem.
Je maakt in de studie kennis met allerlei disciplines, zoals ecologie, geologie, statistiek, antropologie en daarnaast met archeologische materiaalstudie van aardewerk, werktuigen, tekeningen en geschriften.
Bacheloropleiding

Iets voor jou?

Een student archeologie heeft zowel een wetenschappelijke als een praktische inslag. Je hebt belangstelling voor mensen en hun materiële cultuur en verdiept je in de historie van een samenleving. Die theoretische kennis pas je toe in de archeologische praktijk. Je moet daarvoor een beetje praktisch ingesteld zijn. Het veldwerk is soms best zwaar, maar tegelijkertijd vormt het de ultieme uitdaging voor onderzoekers: als een soort detective ga je op zoek naar de sporen van het verleden. Daarnaast is het belangrijk dat je sociaal bent ingesteld en het leuk vindt om samen te werken in een team.
Past deze studie bij jou?

Later

Je kunt als Leids afgestudeerd archeoloog aan de slag in allerlei functies bij de overheid, het bedrijfsleven, onderzoeksinstituten of musea. Vaak werken archeologen op projectbasis en krijgen ze de mogelijkheid ook in het buitenland aan de slag te gaan.
Toekomstperspectief

Testimonial Bleda during in het kort

Wat behandelt u in uw colleges?
In het Nabije Oosten ontstonden de vroegste complexe samenlevingen ter wereld. Na anderhalve eeuw van archeologisch onderzoek weten we veel over waar en wanneer deze ontwikkelingen plaatsvonden, maar we tasten nog in het duister over de vraag waarom dit gebeurde. In mijn vak Early Cities and States laat ik mijn studenten nadenken over deze vraag, door hen kennis te laten maken met de data en de discussies die plaatsvinden in de academische wereld.

Studielink

Via Studielink kun je je aanmelden voor een studie.

Testimonial Martijn Wezenbeek in het kort

Wat vind je leuk aan de opleiding?
Wat ik leuk vind, is het ontdekken in de meest letterlijke zin van het woord. Bij de studie Archeologie haal je letterlijk de geschiedenis naar boven. Dat wat nog niet bekend was.