Kies je eigen weg

Waar je later terecht komt, hangt af van de richting die je kiest. Het eerste jaar van je studie, de propedeuse, ligt vast: je krijgt een inleiding in het vakgebied. Je specialiseert je vanaf je tweede jaar. In je derde jaar heb je bovendien een vrije keuzeruimte van 30 studiepunten. Je vult die deel zelf in met:

Keuzevakken

In elke bacheloropleiding kun je een aantal vakken zelf kiezen. Binnen je studie om je kennis te verdiepen, buiten je studie om je basis te verbreden. Met keuzevakken geef je zelf richting aan je studie. Doe alvast inspiratie op en verdiep je in de keuzevakkengids.
Keuzevakkengids

Minor

Naast losse keuzevakken bieden opleidingen een speciaal samengesteld pakket van keuzevakken aan. Dit vaste pakket van dertig studiepunten heet een minor. De keuze voor een minor hoef je niet voor te leggen aan een examencommissie.
Minoren

Stage

In het tweede en derde jaar van de studie loop je tenminste tien weken stage. Die periode, verdeeld over twee studiejaren, kun je naar eigen inzicht indelen. Je gaat aan de slag bij een opgravingsproject of bij een organisatie die relevant is voor je opleiding, zoals een gemeentelijke archeologische afdeling of dienst of een archeologisch bureau. Een stage levert nuttige werkervaring op. Je komt onder andere meer te weten over je specialisatie, de archeologische veldwerkmethodes en de toepassing ervan. Verder maak je kennis met werken in teamverband, leiding geven en archeologische keuzes maken. Op die manier krijg je een goed inzicht in je eigen capaciteiten en de mogelijkheden die de arbeidsmarkt jou te bieden heeft.
Het Studenten Loopbaan Service van de Universiteit Leiden helpt je graag om een geschikte stageplek te vinden. Kijk voor sollicitatietips en een actueel overzicht in Nederland en het buitenland op:
Studenten Loopbaan Service

Colleges of een stage in het buitenland

Een studieperiode in het buitenland is dé kans om je horizon te verbreden. Specialistische kennis die in Leiden niet voorhanden is, vind je soms wel bij een universiteit in het buitenland. Je leert je redden in een onbekende omgeving. Je verbetert je talenkennis en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt.
Over de grens

Testimonial ARCH Cornelie Moolhuizen - keuzeruimte

Hoe heb je de studie ervaren?
Ik heb een geweldige tijd gehad: de opleiding is breed en de docenten zijn ontzettend goed in hun vak. Ik kom weleens op een congres in het buitenland, en mensen weten dan gewoon welke professoren hier vandaan komen. Het staat internationaal goed aangeschreven.