Bacheloropleiding

De bacheloropleiding Bio-Farmaceutische Wetenschappen is een driejarige studie. De voertaal van de colleges is Nederlands. Wel zijn de meeste studieboeken in het Engels.

Eerste jaar

Geneesmiddelonderzoek is een interdisciplinair wetenschapsgebied dat kennis en vaardigheden vraagt op het gebied van Scheikunde, Biologie, Wiskunde en geïntegreerde biofarmaceutische vakken. Deze vakgebieden komen dan ook uitgebreid aan bod in het eerste jaar, de propedeuse. Door deze kennis en methoden toe te passen in practica en onderzoeksopdrachten word je getraind in het doen van wetenschappelijk onderzoek
Je eerste jaar

Tweede en derde jaar

In het tweede jaar volg je, naast enkele basisvakken, vooral verdiepende vakken. Zo krijg je een goed beeld van de verschillende fasen van het onderzoek. En leer je op welk punt in het ontwikkelingstraject van geneesmiddelen je deze onderzoeksfasen aantreft. Het derde jaar staat in het teken van een specialisatie. De eerste helft is ingeruimd voor vrije keuzeruimte: je kiest voor een minor of een geheel eigen keuzepakket. Aan het eind van het derde jaar werk je ruim tien weken lang aan je eigen onderzoeksopdracht in samenwerking met onze onderzoekers. Je schrijft hierover een wetenschappelijk verslag en geeft een eindpresentatie van je werk.
e-Studiegids Bio-Farmaceutische Wetenschappen

Testimonial Jeroen van Smeden - Bacheloropleiding

Bio-Farmaceutische Wetenschappen in Leiden richt zich echt op het onderzoek, wij zijn nationaal de enige die niet opleidt tot apotheker. Het is een opleiding die dicht bij het onderzoek staat, juist doordat de onderzoekers zelf lesgeven. Daarnaast ga je in je bachelor ook al een onderzoek doen van tien weken. Het is redelijk uniek dat dat al tijdens het studeren gebeurt.

Tip: Van molecuul tot medicijn

medicijnontwikkeling
Voor het ontwikkelen van nieuwe en baanbrekende medicijnen is fundamentele en klinische kennis essentieel. Medici, farmaceuten, biochemici, scheikundigen en wiskundigen van de Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werken nauw samen om bouwstenen en aangrijpingspunten voor nieuwe medicijnen te vinden, en het ontwikkelproces effici├źnter te maken.
Lees meer in het wetenschapsdossier Medicijnontwikkeling