Bacheloropleiding

De bacheloropleiding Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie (CA-OS) duurt drie jaar. Als je je diploma hebt gehaald, mag je de titel Bachelor of Arts (BA) voeren.

Eerste jaar: De basis

In het eerste studiejaar leg je de basis voor je studie. Je leert belangrijke antropologische begrippen en verschillende theoretische stromingen. Ook leer je hoe je onderzoek moet doen. In tutorgroepen (begeleidingsgroepen) oefen je academische vaardigheden zoals wetenschappelijk schrijven.
Je eerste jaar

Tweede jaar: Verdieping en Onderzoek

In het tweede jaar ga je je verdiepen. Welke regio en welke thema’s vind jij interessant?

Zelf onderzoek doen

In het tweede jaar verdiep je je in thema’s als globalisering, economie, ecologie, diversiteit en macht. Daarnaast ga je zelf onderzoek doen. Je verblijft drie weken bij een gastgezin en onderzoekt een specifiek aspect van de streek of de bewoners. Hierdoor leer je in de praktijk hoe je een onderzoek opzet, uitvoert en analyseert.

Studenten onderzochten bijvoorbeeld hoe mensen met schulden terecht komen bij de Voedselbank, het dagelijks leven van uitgeprocedeerde asielzoekers, de status van hangjongeren in de Schilderswijk en de gevolgen van duurzame energie voor de bewoners van Texel.
Meer informatie>>

Kies je richting

In het tweede jaar begin je met het bepalen van de richting van je studie. In eerste instantie door de keuze voor een Veldwerk thema, maar ook door de keuze voor een regio die jij interessant vindt. Is dat Sub-Sahara Afrika of Zuidoost Azië? Hierover volg je colleges bij onze opleiding. Onze docenten hebben veel kennis over deze regio’s en werken nauw samen met het Afrika Studie Centrum en het KITLV. Ben je geïnteresseerd in een andere regio? Dan volg je regionale keuzevakken bij een andere faculteit of universiteit.

Derde jaar: Specialisatie

In het derde jaar ga je specialiseren. Je sluit de bachelorstudie af met een scriptie. Je hebt veel vrije keuzeruimte zodat je de studie helemaal kan inrichten volgens jouw interesses. Je bepaalt je eigen richting door te kiezen uit:

Tip: Maak een film

Tijdens je derde jaar kun je Visual Methods volgen. Je leert hoe fotografie en video gebruikt worden in antropologisch onderzoek. Ook maak je zelf een etnografische film.
Tijdens de Master CA-OS kun je in Leiden zelfs afstuderen met een film.
Meer informatie>>
Sara Blom - Visuele Etnografie

Testimonial CAOS Sheryl Baas - bacheloropleiding

Hoe ervaar je de studie?
“Ik ben nu bijna klaar met het tweede jaar en geniet nog iedere dag van mijn keuze. De colleges zijn zeer interessant en de docenten zijn echt betrokken: een verademing na mijn eerdere studiekeuzes. Mijn propedeuse heb ik cum laude behaald. Naast het vaste programma neem ik deel aan het Honours College en geef ik studenten begeleiding in statistiek. Lekker druk dus, maar dat is het voordeel als je het naar je zin hebt: dan kun je veel meer aan!”

Onderzoeksstage in het buitenland
Tijdens je bachelor kun je een wetenschappelijke stage doen in het buitenland. Bachelor studente Femke Gubbels ging met docente Lea Zuyderhoudt naar Alberta, Canada. Ze deed daar onderzoek naar het consultatieproces tussen olie- en gasbedrijven en First Nations (inheemse bevolking).