Maatschappelijke uitdagingen

Economie Bestuur en Management (EBM), de specialisatie van Bestuurskunde in Den Haag, verbindt kennis over openbaar bestuur, politiek en economie om complexe economische en financiële uitdagingen het hoofd te bieden. In deze specialisatie zoek je naar oplossingen voor, bijvoorbeeld, de gevolgen van de financiële crisis, de verdieping van de economische Europese integratie en de betaalbaarheid van de sociale zekerheid, de gezondheidszorg en de pensioenen. Verder is er aandacht voor financieel management van organisaties. De combinatie van deze perspectieven is uniek.

EBM-bestuurskundigen zijn als bestuurskundigen breed inzetbaar maar vinden vooral werk bij financiële en economische instanties in de publieke, semi-publieke en private sector. Je komt, bijvoorbeeld, terecht bij ministeries als Economische Zaken of Financiën of ga je aan de slag als onderzoeker bij een universiteit, of als consultant op het gebied van economie en financiën – met aandacht voor de publieke en politieke omgeving – bij organisaties als de Nederlandse Bank, adviesbureaus of het bedrijfsleven.

Voor deze specialisatie wordt nauw samengewerkt met het Instituut voor Fiscale en Economische vakken van de Universiteit Leiden.

Bestuurskunde

Economie, Bestuur en Management is een bachelortrack van de opleiding Bestuurskunde. In je eerste jaar kies je direct voor een van de twee bachelortracks die je de hele bacheloropleiding Bestuurskunde volgt: Economie, Bestuur en Management (EBM) of Beleid, Bestuur en Organisatie (BBO).

Wessel Vink

“Toen ik in de brochure las dat een afgestudeerde met EBM de ‘missing link’ vormt tussen het bedrijfsleven en de overheid, was ik overtuigd. Ik vind de combinatie tussen economie en de maatschappij erg leuk, daarnaast is er veel vraag naar afgestudeerden van EBM.”