Decentrale selectie

Vanwege de numerus fixus kan Leiden jaarlijks maximaal rond de 315 eerstejaarsstudenten Geneeskunde toelaten. Voor studiejaar 2014-2015 wordt de helft daarvan geselecteerd via decentrale selectie.

Voorbereiding

Denk je erover om Geneeskunde te gaan studeren aan het LUMC? Dan is het belangrijk dat je je goed georiënteerd hebt op de studie in Leiden. Kijk rond op deze website en bezoek ook een voorlichtingsdag. De oriënterende Open Dagen zijn op 1 februari 2014 en 5 april 2014. Op 8 maart 2014 is er een Open Dag op locatie over de opleiding Geneeskunde in het Leids Universitair Medisch Centrum. Hier kun je proefcolleges volgen, vaardigheden oefenen en kennismaken met studenten. Zorg dat je goed voorbereid bent en zeker weet dat de opleiding Geneeskunde in Leiden bij je past.

Waarom decentrale selectie

We zijn op zoek naar studenten die de aanleg, vaardigheden en motivatie hebben om in zes jaar een goede basisarts te worden met een internationale en wetenschappelijke belangstelling. Via de selectieprocedure kijken we of je dit in huis hebt. Je kunt geselecteerd worden via één van de twee mogelijke routes: route A of route B.

Voor wie?

Als je Geneeskunde wilt studeren aan het LUMC, dan moet je altijd voldoen aan de landelijk geldende toelatingseisen. Je maakt meer kans geselecteerd te worden als je in 5vwo gemiddeld een 6,5 of hoger hebt voor de vakken biologie, scheikunde, natuurkunde, wiskunde, Engels en Nederlands op het Programma van Toetsing en Afsluiting. Natuurlijk is het belangrijk dat de Leidse Geneeskundeopleiding bij je past.

Route A

Route A is alleen van toepassing op scholieren die meedoen aan het Pre-University College van de Universiteit Leiden. Scholieren die in aanmerking komen voor deze route krijgen voorlichting via het Pre-University College. Als je bij deze groep zit, moet je je ook voor 15 januari aanmelden in studielink.

Route B

Route B bestaat uit 2 rondes. In de eerste ronde neem je deel aan de Engeltalige test (BMAT). Hiermee worden je (bio)medische basiskennis en vaardigheden als probleemoplossing, het verwerken van gegevens en het trekken van conclusies getoetst. De test bestaat uit drie delen: een deel over algemene vaardigheden en bekwaamheid, een deel waarin je kennis toepast en een schrijfopdracht in het Engels. Op basis van je testresultaten en je 5vwo cijfers krijg je een score die bepaalt of je doorgaat naar de tweede ronde.
De tweede ronde bestaat uit een aantal gesprekken en korte opdrachten. Hierin kijken we naar je motivatie en vaardigheden als professionaliteit, communicatie en het toepassen van kennis. Van tevoren stuur je hiervoor een aanbevelingsbrief en een motivatiebrief in.

Meer informatie en aanmelding

Op de website van het LUMC vind je uitgebreidere informatie over de decentrale selectie van Geneeskunde. Als je mee wil doen aan de decentrale selectie, dan moet je vóór 15 januari aangemeld zijn voor decentrale selectie voor Geneeskunde in Leiden via Studielink. Als je niet aan de algemene toelatingseisen voldoet, moet je tevens een toelatingsverzoek indienen via het online aanmeldformulier voor 15 januari.