Deelgebieden

Grieks

De Griekse literatuur omvat een periode van maar liefst 16 eeuwen en bestaat uit zeer verschillende teksten. Tijdens de studie kom je met name de klassieke teksten tegen. Denk daarbij aan de Ilias en Odyssee, de Attische tragedies van Aeschylus, Sophocles en Euripides, maar ook aan prozateksten van filosofen, historici en redenaars. Je richt je bij het bestuderen van deze teksten vooral op de taal, inhoud en culturele context.

Latijn

Je besteedt de meeste aandacht aan het Latijn dat van de derde eeuw voor Christus tot de vroege keizertijd geschreven en gesproken werd. Je leest klassieke auteurs zoals Plautus, Cicero, Catullus en Ovidius en bestudeert deze teksten op hun literaire en culturele context. Maar het Latijn is méér dan een klassieke taal. Daarom is er in het programma ook een eerste kennismaking met het Latijn uit de Late Oudheid, Middeleeuwen en Renaissance opgenomen. Zo ontdek je de invloed van de Latijnse taal op de Europese denkwereld en beschaving.

Oude geschiedenis

Je ontdekt de Grieks-Romeinse geschiedenis in al zijn facetten. Jaartallen en veldslagen, maar ook: mentaliteit, religie, geneeskunde en politiek. Je leert om je bronnen kritisch te beschouwen. Klopt het wat de tekst zegt? Of is deze gekleurd door het belang van de opdrachtgever of de maatschappelijke status van de auteur?

Materiële cultuur

Er is veel meer overgeleverd uit Grieks-Romeinse cultuur dan alleen teksten. Denk aan prachtige beeldhouwwerken, mozaïeken en andere kunst. Maar ook gebruiksvoorwerpen als vazen, kleding en wapens. In je tweede jaar krijg je een overzicht van alle belangrijke materiële zaken uit de klassieke oudheid. Je leert ook de herkomst en betekenis van voorwerpen.

Antieke wijsbegeerte

Hoe kun je gelukkig zijn? Wat is het wezen van de mens? Antieke filosofen stelden zich de vragen die ons ook nog bezighouden. Hun teksten vormen hoogtepunten in de klassieke literatuur. Jij leert ze lezen, analyseren en onderzoekt hun impact op de hedendaagse filosofie.

Testimonial Kees Geluk - Deelgebieden

Wat is de kracht van de opleiding?
‘Door de intensieve studie van talen en teksten ben je juist enorm breed inzetbaar. De klassieke talen en culturen roepen constant vragen op: hoe leefden en dachten de Grieken? Waarom deden de Romeinen de dingen die ze deden? De studie biedt soms antwoorden, maar vaak ook niet, en juist dáár ligt ook een kracht van de studie: je leert zaken van meerdere kanten te bekijken, te nuanceren en relativeren, en je een wereld voor te stellen die aan de basis van onze cultuur staat, maar er fysiek niet meer is. Je blik op de wereld wordt breder. Voor mij hoort inmiddels ook werken bij een uitgeverij, als journalist, of bij een overheidsinstantie tot de mogelijkheden.’

Testimonial Adriaan Rademaker - deelgebieden

Hebben de studenten en docenten veel contact met elkaar?
“De opleiding is overzichtelijk, dus als docent ken je iedereen wel. De studievereniging organiseert ook geregeld activiteiten waarbij studenten en docenten elkaar informeel tegenkomen. Als docenten proberen we studenten intensief te begeleiden. We worden daarbij geholpen door een uitstekende docent-mentor en studiecoördinator.”