In het kort

Wat is Informatica?

Informatica is een relatief jong wetenschapsgebied en heeft een ongekende impact op onze wereld. Onderzoek in de informatica zorgt ervoor dat processoren sneller worden en software intelligenter: informatiespecialisten ontwikkelen nieuwe methoden, technieken en systemen en zorgen ervoor dat ze toepasbaar worden in andere wetenschapsgebieden en het bedrijfsleven. Een informaticus heeft te maken met het verzamelen en verwerken van gegevens tot informatie met behulp van computers en netwerken. Informatici hebben een steeds grotere invloed op de wereld om ons heen. Er is nauwelijks een aspect van het leven meer te bedenken waar computers geen rol spelen.

Studie

Bij de afstudeerrichting informatica verdiep je het basispakket Informatica verder uit. Je gaat dieper in op de achterliggende wiskundige theorie├źn, het doorgronden en zelf maken van software en je leert onder andere hardware systemen te begrijpen en ontwikkelen. De opzet en inhoud van de studie in Leiden worden regelmatig aangepast aan de nieuwste ontwikkelingen. Informatica is een studie waarbij je in een team met medestudenten tot de beste resultaten komt.
Opbouw studie

Iets voor jou?

Informatica is geschikt voor studenten die het leuk vinden om te puzzelen en grote stappen in kleinere stapjes kunnen opdelen. Je kiest voor de afstudeerrichting informatica als je houdt van een uitdaging en samen met mede studenten creatieve oplossingen bedenkt. Een studie informatica moet je zeker niet onderschatten. Het is flink aanpakken en hard doorstuderen. Aan de andere kant: de praktijk wijst uit dat mensen die eenmaal geboeid zijn door de wereld van bits en bytes er steeds gemakkelijker hun weg in vinden.
Past deze studie bij jou?

Later

Na de bacheloropleiding heb je eigenlijk twee keuzes: je verder verdiepen in de informatica, of de arbeidsmarkt opgaan. Wil je een volledige academische opleiding, dan is het slim om door te gaan met de masteropleiding. Wil je na je masteropleiding verder in het onderzoek? Met de opleiding tot onderzoeker (vier jaar) toon je dat je zelfstandig grensverleggend wetenschappelijk kunt uitvoeren. In de loop van de studie werk je bovendien in verschillende projecten samen met commerciële bedrijven en overheidsinstanties. Er zijn dus nauwe banden tussen Leiden en het bedrijfsleven waardoor Informatica Leiden kan inspelen en anticiperen op toekomstige ontwikkelingen en behoeften.
Toekomstperspectief

Tip: Biologie

Wist je dat je in Leiden de studie Informatica ook kunt combineren met Biologie? De afstudeerrichting Informatica & Biologie is een unieke samenwerking tussen de opleidingen Informatica en Biologie van de Universiteit Leiden.

Studielink

Via Studielink kun je je aanmelden voor een studie.

Testimonial INF Jan van Staalduinen - in het kort

“Het is wel iets meer wiskunde dan ik had verwacht, maar de studie bevalt mij erg goed. Je wordt goed begeleid en vergeleken met andere studies hebben we veel contacturen.”