Kies je eigen weg

Waar je later terecht komt, hangt af van de richting die je kiest. In het derde jaar bestaat de helft van je studiejaar (30 studiepunten) uit vrije keuzeruimte. Je vult die voor een groot deel zelf in met:

Keuzevakken

In elke bacheloropleiding kun je een aantal vakken zelf kiezen. Binnen je studie om je kennis te verdiepen, buiten je studie om je basis te verbreden. Met keuzevakken geeft je zelf richting aan je studie. Doe alvast inspiratie op en verdiep je in de keuzevakkengids.
Keuzevakkengids

Minor

Naast losse keuzevakken bieden opleidingen een speciaal samengesteld pakket van keuzevakken aan. Dit vaste pakket van dertig studiepunten heet een minor. De keuze voor een minor hoef je niet voor te leggen aan een examencommissie.
Minoren

Dubbele propedeuse

Kun je in het eerste jaar niet kiezen tussen sterrenkunde, natuurkunde, of wiskunde? Met een dubbele propedeuse (uniek voor Leiden) kun je in het eerste jaar twee opleidingen tegelijk doen:

Deze propedeuse heeft een aanzienlijk hogere studielast dan een enkele propedeuse. Na afronding heb je toegang tot het tweede jaar van de twee studies.

Dubbele bachelor

Blijk je goed te zijn in de studie en zoek je een extra uitdaging, dan is een dubbele bacheloropleiding misschien iets voor jou. Je combineert bijvoorbeeld:

Je verzamelt meer bagage voor de masteropleiding en krijgt direct toegang tot méér masterprogramma’s.

Dubbele bachelor

Stage

Tijdens een stage werk je voor een aaneengesloten periode bij een organisatie, bijvoorbeeld een ministerie of internationaal bedrijf. Een goede manier om te ontdekken hoe het werk je bevalt. De inhoud van de stage spreek je af met een stagedocent van je opleiding. Het Studenten Loopbaan Service van de Universiteit Leiden helpt je graag om een geschikte stageplek te vinden. Kijk voor sollicitatietips en een actueel overzicht in Nederland en het buitenland op:
Studenten Loopbaan Service

Colleges of een stage in het buitenland

Bij het Leiden Institute of Advanced Computer Science bevind je je in een internationale omgeving. Je werkt samen met studenten en docenten uit alle werelddelen, computertalen zijn tenslotte niet aan landsgrenzen gebonden. Hierdoor is het ook mogelijk om een deel van je studie in het buitenland te volgen. Een studieperiode in het buitenland is dé kans om je horizon te verbreden. Specialistische kennis die in Leiden niet voorhanden is, vind je soms wel bij een universiteit in het buitenland. Je leert je redden in een onbekende omgeving. Je verbetert je talenkennis en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. Last but not least, je leert internationaal te denken.

Testimonial Erik Jongsma

Je hebt twee studies gedaan?
Ik ben begonnen met Wiskunde, maar omdat het in Leiden heel makkelijk is om propedeuses te combineren ben ik tegelijkertijd Informatica erbij gaan doen. Het leuke aan Informatica is dat je praktischer bezig bent, terwijl Wiskunde vaak erg abstract blijft.