Toekomstperspectief

De route naar je baan

Als student beïnvloed je zelf in belangrijke mate waar je later terecht komt. Dit hangt niet alleen af van de wereldregio of de vakken die je kiest binnen International Studies. Leiden biedt je diverse mogelijkheden om je talenten te ontwikkelen: via stages, bestuurswerk, je minor, masteropleidingen en studeren in het buitenland. Geef jezelf de ruimte om te ontdekken wat je na je studie wilt. Zo stippel je zelf de route uit naar je baan. Natuurlijk krijg je hulp van de universiteit. De adviseurs van de Studenten Loopbaan Service vertellen jou graag meer.
Meer info:
Studenten Loopbaan Service
Kies je eigen weg

Met een Masterdiploma op zak maak je meer kans op een baan op academisch niveau.
Lees meer: Masteropleiding

Arbeidsmarkt

Als afgestudeerde in International Studies zal je werkgevers veel te bieden hebben. In internationale contacten is kennis van talen en culturen cruciaal. Dus ben jij bij uitstek geschikt voor functies waarin zulke contacten centraal staan. Daarnaast ben je opgeleid in interculturele verschillen en ben je specialist op het gebied van een bepaalde regio. De expertise die jij te bieden hebt is van belang in veel sectoren, zoals de landelijke of Europese overheid, internationale (non-gouvernementele) organisaties, internationaal bedrijfsleven, diplomatie, communicatie en journalistiek.

Je kunt bijvoorbeeld later komen te werken als beleidsmedewerker internationale betrekkingen bij de landelijke overheid of een non-gouvernementele organisatie (NGO), leidinggevende in het internationale bedrijfsleven, diplomaat, journalist of redacteur bij een dagblad of omroep, zelfstandig adviseur over diversiteit, medewerker bij een museum of uitgeverij, adviseur interculturele relaties of als internationaal handelsagent. Natuurlijk is een carrière als onderzoeker en docent in de wetenschap ook een interessante optie.

Een baan in de academische wereld

Als je gemotiveerd bent en goede cijfers haalt, kun je ook kiezen voor een baan in de academische wereld. Na je BA International Studies volg je een tweejarig research-programma. Wanneer je dit hebt afgerond, kun je doorstuderen voor je doctoraat. Je zult dan vier jaar aan je promotieonderzoek werken en daarnaast doceer je aan de Universiteit Leiden. Een goede voorbereiding op een wetenschappelijke carrière!

Functies en taken

De Studenten Loopbaan Service heeft in 2015 onderzoek gedaan naar de functies en taken van de alumni van de Faculteit Geesteswetenschappen. Uit dit onderzoek naar alumni International Studies komen de volgende voornaamste functiegebieden naar voren.

Testimonial Andre Gerrits toekomstperspectief

International Studies is een regiostudie in een mondiale context. Studenten met een bachelor International Studies zijn dus deskundig op het gebied van een taal én hun regio. Dat maakt ze geschikt voor functies in de overheid, non-government sector en het bedrijfsleven. Er zijn veel sectoren in Nederland die mensen kunnen gebruiken die weten wat er speelt in de wereld, en die hun vreemde talen spreken.