Kies je eigen weg

Waar je later terecht komt, hangt af van de richting die je kiest. Het eerste jaar van je studie LST, de propedeuse, en het tweede jaar liggen vast: je krijgt een inleiding gevolgd door een verdieping in het vakgebied. In je derde jaar begin je met je specialisatie. Je kiest zelf waar je afstudeerproject gaat uitvoeren maar je hebt bovendien een vrije keuzeruimte van 30 studiepunten (een half jaar) die je zelf invult met:

Keuzevakken

In de bacheloropleiding LST kun je alleen een aantal vakken zelf kiezen als die als een samenhangend pakket worden gekozen. Je kunt die vakken kiezen binnen je studie om je kennis te verdiepen of buiten je studie om je basis te verbreden. Met keuzevakken geeft je zelf richting aan je studie. De examencommissie moet goedkeuring geven aan de gekozen vakken.

Minor

Naast losse keuzevakken bieden opleidingen een speciaal samengesteld pakket van keuzevakken aan. Dit vaste pakket van dertig studiepunten heet een minor. De keuze voor een minor hoef je niet voor te leggen aan een examencommissie.
Minoren

Colleges of een onderzoek in het buitenland

Een studieperiode in het buitenland is dé kans om je horizon te verbreden. Specialistische kennis die in Leiden of Delft niet voorhanden is, vind je soms wel bij een universiteit in het buitenland. Je leert je redden in een onbekende omgeving. Je verbetert je talenkennis en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. Last but not least, je leert internationaal te denken.

Testimonial LST Brigitta Witte

Jij hebt je studie uitgebreid met een stage?
“Mijn bachelorstage was wel een van de hoogtepunten van mijn studie. Bij practica leer je werken met bacteriĆ«n of gist, maar tijdens mijn stage wilde ik iets meer onderzoek met praktisch nut doen. Ik kwam terecht bij de afdeling Anatomie en Embryologie van het LUMC. Daar onderzocht ik of bepaalde genen betrokken waren bij de draairichting van een slakkenhuisje. Dat klinkt gek, maar er is wel een wetenschappelijk artikel uit voortgekomen. En dat is redelijk uniek na een stage van drie of vier maanden.”