Onderdelen van Midden-Oostenstudies

Midden-Oostenstudies biedt de volgende specialisaties:

Arabische taal en cultuur

Het Arabisch is een taal die gesproken wordt in een enorm gebied van Marokko tot en met Irak. Het schrift ziet er heel anders uit dan het onze. Bovendien loopt het van rechts naar links en geeft het vaak grotendeels alleen medeklinkers weer. Arabisch is een Semitische taal en daarmee niet direct verwant aan het Nederlands. Dat maakt de studie in het begin wel eens lastig. Wel herken je Arabische woorden in onze taal, zoals al-jabr (werd bij ons: algebra) en al-kuhl (alcohol).

Perzische taal en cultuur

Perzisch is de taal van Iran, Afghanistan en delen van Centraal-Azië. Ook in landen als Bahrein, Irak en Oman vind je minderheden die Perzisch spreken. De sprekers zijn trots op hun taal, die ze zelf Farsi noemen. Hoewel je het Arabisch schrift gebruikt, is het Farsi een Indo-Europese taal, net als het Nederlands. Die verwantschap zie je terug in Farsi-woorden als baradar en setare (broer en ster).

Turkse taal en cultuur

Turks is de officiële taal van Turkije. Ook miljoenen immigranten in West-Europa spreken Turks. En dan zijn er nog volken in China en Centraal-Azië die varianten van deze taal spreken. Bij elkaar opgeteld hebben varianten van het Turks 150 miljoen sprekers. Daarmee is het de zesde wereldtaal! Sinds de regering van Atatürk, grondlegger van het moderne Turkije begin twintigste eeuw, schrijven Turken hun taal in het Latijnse schrift in plaats van het Arabische.

Israëlstudies (modern Hebreeuws)

Toen in 1948 de joodse staat Israël werd gesticht, was de keuze voor een nationale landstaal snel gemaakt. Het werd Hebreeuws of, in de Hebreeuwse uitspraak, Ivriet. Met die keuze begon de aanpassing van het Hebreeuws aan de eisen van een moderne samenleving. Het moderne Hebreeuws vertoont alle facetten van een hedendaagse, nationale taal. Het is de taal van de geschiedenis, wetenschap en techniek en de dagelijkse spreektaal.

Moderne Midden-Oostenstudies

Binnen deze specialisatie verdiep je je in religie, historie, recht, cultuur, politiek en economie van het Midden-Oosten.

Islam

De Islam heeft veel invloed op het denken en handelen van mensen in het Midden-Oosten. Je verdiept je dan ook in alle aspecten van deze wereldgodsdienst, zoals:

Benieuwd hoe het eerste jaar van Midden-Oostenstudies er uit ziet?

Tip: Petra Sijpesteijn over Boerka en Baard

Hoogleraar Petra Sijpesteijn was te gast bij OVT van de VPRO om te praten over boerka’s en baarden in de islam. Luister de uitzending terug.

Testimonial Petra de Bruijn

Wat probeert u uw studenten mee te geven?
Studenten willen vooral graag de taal leren spreken, maar als docent ben ik ervan overtuigd dat ook de culturele aspecten ontzettend belangrijk zijn. Zonder culturele inbedding kan je Turkije niet begrijpen. Of het nu om de Koerdische problematiek of de censuur gaat, alle maatschappelijke ontwikkelingen vinden hun weerslag in de literatuur en uitvoerende kunsten.