Over de grens

Met eigen ogen

De opleiding Midden-Oostenstudies heeft goede contacten met verschillende instellingen in het Midden-Oosten. In je tweede jaar ga je zelf ook naar het buitenland, naar Teheran, Istanbul, Jeruzalem, Cairo of Rabat, afhankelijk van de door jou gekozen specialisatie. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook voor een summer school naar Tajikistan of Turkije gaan, of als uitwisselingsstudent aan een universiteit in de regio studeren.

Naar Europese steden

Leiden heeft goede contacten met verschillende andere Europese topopleidingen. Vanuit Midden-Oostenstudies kun je bijvoorbeeld studeren in:

De vakken die je in deze steden volgt, tellen mee voor je studiepunten in Leiden. Sinds kort kun je zelfs naar Turkije via het zogenoemde Erasmusprogramma. Je krijgt een bescheiden toelage bovenop je Nederlandse studiefinanciering.

Advies en informatie

Wil je je serieus verdiepen in de mogelijkheid om een studie in het buitenland te volgen, dan kun je altijd terecht bij de buitenlandcoördinator van de Faculteit der Geesteswetenschappen. Deze helpt je om uit te pluizen welke beurzen, uitwisselingsprogramma’s en universiteiten bij jou passen. Kijk ook op de site van het International Office. Daar vind je een handig stappenplan, met informatie over kosten, verblijfsvergunningen, verzekeringen, studiefinanciering en meer. Kijk op: Internationalisering Geesteswetenschappen en op: International Office stappenplan

Testimonial Jesper van den Berg over de grens

Heb je in het buitenland gestudeerd?
De opleiding biedt goede mogelijkheden om naar het buitenland te gaan. Ik heb een semester in Caïro gestudeerd, als vast onderdeel van mijn track ‘Arabische taal en cultuur’. Omdat ik daar vakken volgde in het Arabisch, is mijn Arabisch snel beter geworden.

Tip: Leer zien in het buitenland

“Kijken en zien is niet hetzelfde; studeren in het buitenland leert je zien.” Zo beleefde Necmiye Karkili een vredige en kleurrijke opstand in Turkije, waarvan de regenboogtrappen het symbool werden. “De invloed van een politieke opstand zien is een heel andere ervaring dan er over lezen. Leven in een andere maatschappij laat je op een andere manier naar de wereld om je heen kijken.”

Testimonial Tsolin Nalbantian - over de grens

Is er ook een buitenlandtraject?
‘Ja. In het tweede jaar bieden we een buitenlandtraject. Jouw interessegebied bepaalt waar je naartoe gaat. Een verblijf in het buitenland wordt erg aangemoedigd omdat wij geloven dat studeren en wonen in het buitenland een mooie ervaring is bovenop het bestuderen van een gebied.’