Waarom Midden-Oostenstudies in Leiden?

Uniek

Alleen in Leiden kun je het Midden-Oosten als geheel bestuderen: van Marokko tot Iran, van pre-islamitisch Arabië tot hedendaags Turkije, en van (kunst)historische en taalkundige tot sociaal-wetenschappelijke en antropologische benaderingen. Maar er zijn meer redenen om voor Leiden te kiezen. Alleen hier kun je Perzisch en Turks studeren. Daarnaast is het bijzonder dat je kunt kiezen voor een van de vier talen, de regiovariant of een specialisatie in de islam. Binnen de islamvariant kun je ook Indonesisch als keuzevak volgen.

Brede blik

Het belangrijkste doel van de opleiding Midden-Oostenstudies is dat je een brede, onderzoekende blik op het Midden-Oosten ontwikkelt. Je bestudeert de taal en deze kennis geeft je toegang tot een grote hoeveelheid bronnen over onderwerpen als geschiedenis, taal, literatuur, Islam en kunst. Je kijkt naar het bredere verband en leert de actualiteit te verbinden met het verleden.

Internationaal

De opleiding heeft een internationale reputatie en is ook internationaal georiënteerd. Als student profiteer je hiervan. Je kunt via een van de samenwerkingsverbanden in het buitenland studeren of stage lopen. Daarnaast zijn veel instellingen die zich bezig houden met het Midden-Oosten in Leiden te vinden. Dit maakt Leiden tot een belangrijk centrum, als het gaat om Midden-Oostenstudies.

Alle bronnen bij de hand

Op een steenworp afstand van je opleiding vind je de Leidse Universiteitsbibliotheek en het NINO, het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten. Hier kun je originele bronnen bestuderen, zoals kostbare prenten, korans en geleerde teksten, maar ook de moderne vakliteratuur. In diverse Leidse musea vergaap je je aan interessante collecties. Wat dacht je van originele Perzische papierschilderingen?

Persoonlijk

Het Midden-Oosten staat de laatste jaren volop in de belangstelling. Dit komt ook tot uiting in een toenemend aantal studenten. Toch besteden we in ons onderwijs veel aandacht aan de individuele student. Eerstejaarsstudenten worden begeleid door de studiecoördinator, docenten en medestudenten. Zij staan voor je klaar om je op weg te helpen met je studie.
Lees hier mee over de studieverenigingen.

Tip: 11 dingen die je niet verwacht van onze bibliotheek!

Ja. De universiteitsbibliotheek heeft boeken. Maar er is nog véél meer! Lees verder

Testimonial Kim Mulder-Romeijn - Waarom in Leiden?

Waarom Midden-Oostenstudies?
‘Heel goed aan Midden-Oostenstudies in Leiden vind ik de docenten die mij stimuleerden om origineel te denken, om niet binnen de gebaande paden te blijven. Ze moedigen je aan andere invalshoeken te zoeken, met originele argumenten te komen. Op die manier werd ik steeds weer vooruitgeholpen en gestimuleerd om te blijven nadenken.’

Leiden studentenstad

Leiden, studentenstad
Leiden is jouw ideale studentenstad midden in de Randstad. Een sfeervolle oude binnenstad, met alles dicht bij elkaar: universiteitsgebouwen, studentenhuizen en verenigingen.
Lees meer over het Leidse studentenleven