Waarom in Leiden?

Molecular Science & Technology (MST) is de scheikundeopleiding van de Universiteit Leiden en de TU Delft.

Werken met hoofd en handen

Om te begrijpen waarom stoffen zich gedragen zoals ze zich gedragen, verdiepen chemici zich in de bouw van moleculen. Daarvoor hebben chemici een flinke portie theoretische kennis in huis. Tegelijkertijd is scheikunde een experimenteel vak en doen chemici proeven met behulp van allerlei apparatuur in laboratoria. Voor (bio)technologen is de grote vraag: zoals het in het klein werkt, lukt dat ook in het groot? Het zogenaamde opschalen is niet eenvoudig een kwestie van alles even met 1.000 vermenigvuldigen; het is een vak apart. Chemisch technologen en biotechnologen vertalen de nieuwe duurzame processen van laboratoriumschaal naar industriële schaal. De combinatie van werken met je hoofd en werken met je handen maakt het vakgebied van chemie en chemische technologie extra aantrekkelijk.

Fundamenteel of toegepast onderzoek

De unieke opleiding MST biedt je volop de mogelijkheid om binnen het brede terrein van de chemie je weg te vinden. Voor elke student bestaat de mogelijkheid om zich te specialiseren in een van de hoofdrichtingen van de chemie. MST biedt je de mogelijkheid om eerst kennis te maken met beide disciplines alvorens je een keuze maakt voor de major scheikunde of technologie.
Je gaat je dan verdiepen in de structuur en eigenschappen van moleculen of in techniek en industriële toepassingen. Daarnaast heb je de mogelijkheid om chemie en technologie te bestuderen vanuit een maatschappelijk perspectief met duurzaamheid als leidraad. Vind je al deze aspecten van de chemie aantrekkelijk, des te beter! Hoewel een deel van het programma voor iedereen gelijk is, krijg je volop de gelegenheid om je eigen pakket samen te stellen.
Kies je eigen weg

In de frontlinie van de wetenschap

De Universiteit Leiden en de Technische Universiteit Delft omvatten gerenommeerde onderzoekscentra. Leidse wetenschappers en Delftse ingenieurs spelen wereldwijd een vooraanstaande rol in wetenschappelijk onderzoek en bij industriële projecten. Vanaf het eerste jaar zal je als student meewerken aan grensverleggend universitair onderzoek. Je wordt hierbij in een onderzoeksgroep opgenomen om praktische vaardigheden te leren en je werkt onder begeleiding van universitair docenten aan de laatste ontwikkelingen in het vakgebied.

Leidse colleges in hypermodern Cell Observatory

Cel Observatorium
Bij de bètafaculteit staan de collegebanken in het lab. Je krijgt niet alleen les in collegebanken, maar daar waar onze onderzoekers baanbrekend onderzoek doen. Studenten werken samen met onderzoekers en masterstudenten zijn lid van de onderzoeksinstituten. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat dieren uitsterven of om kanker te genezen.

Meer over het Cell Observatory

Leiden studentenstad

Leiden, studentenstad
Leiden is jouw ideale studentenstad midden in de Randstad. Een sfeervolle oude binnenstad, met alles dicht bij elkaar: universiteitsgebouwen, studentenhuizen en verenigingen.
Lees meer over het Leidse studentenleven