Past deze studie bij jou?

Ben je van plan om Nederlandse taal en cultuur te studeren? Natuurlijk helpt het als je houdt van lezen en van literatuur. Nederlands is een academische studie. Je leest dus ook wel eens theoretische teksten. Enerzijds moet je dus belangstelling hebben voor de ‘technische’ kant van het Nederlands: de grammatica, de historische oorsprong en de structuur, anderzijds voor de culturele invloed van onze taal: boeken, geschiedenis en communicatie. Het is belangrijk dat je bereid bent om tijdens je studie veel te lezen, moderne romans, maar ook bijvoorbeeld zestiende-eeuwse literatuur. Daarnaast vind je het leuk om onderzoek te verrichten, waarin je uiteraard vanaf het begin getraind wordt. Voorop staan nieuwsgierigheid en een zeer brede interesse: dat zijn de belangrijkste voorwaarden om succesvol Nederlands te studeren.

Vreemde talen

Bij de bachelor Nederlandse taal en cultuur is een behoorlijke leesvaardigheid in het Engels nodig, en liefst ook in het Duits en Frans. Met name in je tweede en derde jaar lees je wetenschappelijke publicaties in die talen. Mocht je kennis van bijvoorbeeld het Duits zijn weggezakt, dan kun je in het eerste jaar een speciale cursus leesvaardigheid volgen. Dubbele winst, want je bereidt je zo ook goed voor op een internationale arbeidsmarkt.

Boeken om alvast te lezen

Tip: Kijk ook eens op Studiekeuzeplein.nl voor een studiekeuzetest!

Tip: Studiekeuzeplein

Op zoek naar een studie die bij je past?
Op het Studiekeuzeplein zetten we de stappen op een rijtje die je helpen om een studie te vinden die goed bij je past. In elke fase krijg je een aantal tests, tips, opdrachten en vragen. Het maken van een passende studiekeuze wordt zo een stuk eenvoudiger. Naar het Studiekeuzeplein

Tip: Olympiade

Ben jij de volgende winnaar?
De Taalkunde Olympiade is de ultieme opgave voor scholieren uit vier, vijf en zes vwo die geïnteresseerd zijn in alles wat te maken heeft met taal, van vroeger tot nu, en van verre landen tot bij jou om de hoek. Als jij niet bang bent voor spijkerschrift, Oudduits of Hindi en je het een uitdaging vindt om de wiskunde achter een taal te ontdekken, mag je de Taalkunde Olympiade niet missen!