Kies je eigen weg

Waar je later terecht komt, hangt af van de richting die je kiest. Het eerste jaar van je studie, de propedeuse, ligt vast: je krijgt een inleiding in het vakgebied. Je specialiseert je vanaf het einde van je tweede jaar. In je derde jaar heb je bovendien een vrije keuzeruimte van 20 studiepunten.

Pedagogische Wetenschappen Leiden. Jongeren. Maak er je studie van.

Je vult je vrije keuzeruimte voor een groot deel zelf in met:

Keuzevakken

In elke bacheloropleiding kies je een aantal vakken zelf. Binnen je studie om je kennis te verdiepen, buiten je studie om je basis te verbreden. Met keuzevakken geeft je zelf richting aan je studie. Doe alvast inspiratie op en verdiep je in de keuzevakkengids.

Minor

Naast losse keuzevakken bieden opleidingen een speciaal samengesteld pakket van keuzevakken aan. Dit vaste pakket van dertig studiepunten heet een minor. De minor Kindermishandeling en verwaarlozing: een levensloopperspectief die het Instituut Pedagogische Wetenschappen aanbiedt, is er een voorbeeld van. Kindermishandeling wordt in deze minor vanuit verschillende disciplines belicht en je loopt ook een korte stage. Deze minor vormt een goede voorbereiding op de Masterspecialisatie Forensische Gezinspedagogiek, die je na je Bacheloropleiding kunt volgen in Leiden. Je kunt natuurlijk ook een andere minor kiezen binnen de Universiteit Leiden of aan een andere universiteit.
Lees meer over minoren

Vakken aan een buitenlandse universiteit

Een studieperiode in het buitenland is dé kans om je horizon te verbreden. Specialistische kennis die in Leiden niet voorhanden is, vind je soms wel bij een universiteit in het buitenland. Je leert je redden in een onbekende omgeving. Je verbetert je talenkennis en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. Last but not least, je leert internationaal te denken.
Over de grens

Testimonial Niels Korst 2

Hoe heb je je keuzeruimte ingevuld?
Ik heb gekozen voor vakken over jeugdliteratuur en over sport- en bewegingspedagogiek, vakken die maar deels met mijn hoofdstudie te maken hadden. Het is mooi dat je tijdens de opleiding ruimte krijgt om een eigen pad te volgen dat aansluit bij je persoonlijke interesses.

Tip: Volg een minor

Hoe kun je gevolgen van kindermishandeling onderzoeken en behandelen bij kinderen en volwassenen? Wat is de rechtspraktijk van jeugdzorg, jeugdbescherming en kindermishandeling? Met vakken vanuit de faculteiten Sociale Wetenschappen, Rechtsgeleerdheid en Geneeskunde geeft de minor Kindermishandeling en Verwaarlozing: een levensloopperspectief je vanuit een multi- en interdisciplinair perspectief antwoord op deze vragen. Meer over Kindermishandeling en Verwaarlozing: een levensloopperspectief .