Academische Pabo

Je wilt werken in het basisonderwijs en ook meer weten over kinderen, opvoeding en onderwijs, maar je kunt niet kiezen? Dan is de gecombineerde studie Academische Opleiding Leraar Basisonderwijs iets voor jou:

Het beste van twee werelden

De Academische Opleiding Leraar Basisonderwijs biedt het beste van twee werelden: Je ontwikkelt de professionele kwaliteiten die je als leerkracht in het basisonderwijs nodig hebt én pedagogische deskundigheid in brede zin. Leerkrachten krijgen met allerlei maatschappelijke ontwikkelingen en veranderingen te maken, zoals diversiteit van de leerlingen, contacten met de jeugdzorg en ontwikkelingsstoornissen bij leerlingen. Daar moeten ze op kunnen inspelen.

Met deze opleiding leer je het functioneren van leerlingen op school beter te analyseren, begrijpen en begeleiden. Je leert gefundeerd te adviseren over mogelijke oplossingen voor problemen binnen of buiten de school. In tegenstelling tot studenten die de Pabo hebben afgerond, beschikken studenten die de Academische Pabo hebben voltooid over extra theoretische en onderzoeksmatige kennis en academische kennis en vaardigheden.

Twee studies combineren

Pabo-studenten van nu hebben een belangrijke taak in het verder ontwikkelen en verbeteren van het onderwijs in de toekomst. Dat vraagt om ambitieuze studenten en kwalitatieve versterking van alle Pabo’s. Daarom is de samenwerking tussen de hbo-opleiding tot Leraar Basisonderwijs van Hogeschool Leiden en de bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden een belangrijk initiatief. Gemotiveerde studenten volgen in vier jaar aan de twee instellingen vakken van beide studies. Het Pabo-gedeelte wordt aan Hogeschool Leiden of op de locatie in Rotterdam, Pabo Thomas More, gevolgd. Na vier jaar krijgen de studenten twee bachelordiploma’s: een van het hbo en een van de universiteit.

Toelating

Studenten met een vwo-diploma (alle profielen) of een hbo-propedeuse die met goed gevolg een screening hebben doorlopen, worden toegelaten. De screening vindt plaats op basis van een motivatiebrief en cijferlijst, eventueel gevolgd door een gesprek.

Mogelijke vervolgopleidingen zijn de master Education and Child Studies aan de Universiteit Leiden en de hbo-master Special Educational Needs aan Hogeschool Leiden.

Kijk op de site van de Academische Pabo voor meer informatie.

Testimonial-JessievdWord-Academische Pabo

Wat vind je van de combinatie van Pedagogiek en de Pabo?
Ik bedenk weleens hoe het zou zijn om alleen Pedagogiek te studeren of alleen de Pabo te doen, maar dat vind ik dan eigenlijk een ondenkbaar idee. Dan zou ik óf de praktijk missen óf het wetenschappelijke deel. Juist de combinatie van die twee maakt de Academische Pabo zo leuk. Ik merk dat ik tijdens de lessen vaak een kind van mijn stage voor me zie, dus kan ik de stof meteen goed plaatsen. Andersom gebeurt het ook vaak dat ik theorie herken in de praktijk. Zeker op zulke momenten merk ik de meerwaarde van de Academische Pabo.

Meer weten over de Academische Pabo?
Bekijk de website van de Academische Pabo

Heb je vragen of wil je meer weten over de Academische Pabo? Neem dan contact op met: