Toekomstperspectief

Later aan de slag als orthopedagoog? Of nieuwe leermethoden ontwikkelen? In deze video zie je waar alumni van Pedagogische wetenschappen zoal terecht zijn gekomen én wat zij hebben gedaan om aan deze baan te komen.

Arbeidsmarkt

We verwachten dat je met een bachelordiploma pedagogiek goede mogelijkheden hebt op de arbeidsmarkt. Met een voltooide masteropleiding heb je een keur aan mogelijkheden: van wetenschappelijk onderzoek tot remedial teaching. Waar je terecht komt, hangt ook af van de specialisatie die je gekozen hebt. Lees meer over pedagogen en de arbeidsmarkt

In de schoolverlatersonderzoeken van het wetenschappelijk onderwijs wordt afgestudeerden gevraagd wat hun huidige arbeidsmarktpositie is en hoe ze terugkijken op hun bachelor- en masteropleiding Pedagogische Wetenschappen. Dit zijn de feiten en cijfers

Werken op academisch niveau

Met een masterdiploma op zak maak je bovendien meer kans op een baan op academisch niveau.
Masteropleiding

Promoveren

Ben je geboeid door pedagogiek en wil je echt het wetenschappelijk onderzoek induiken? Dan kun je na je masteropleiding solliciteren naar een promotieplaats. In dat geval ga je een bepaald onderwerp onderzoeken. Over je promotieonderzoek schrijf je een een verslag. Dit proefschrift moet je na afronding van je onderzoek verdedigen.

Tijdens je promotieonderzoek geef je ook les aan de universiteit. Zo kun je jouw kennis overbrengen aan een nieuwe generatie studenten. Als je bent gepromoveerd, krijg je de titel PhD (Doctor of Philosophy).

Postmasteropleiding

Als hulpverlener heb je een zware verantwoordelijkheid voor je cliënt. Je kunt dan ook niet zo maar als hulpverlener aan de slag. Daarvoor moet je aan bepaalde eisen voldoen. Je kunt dan worden ingeschreven in een beroepsregister, waarmee je laat zien dat je de nodige kwalificaties hebt. Om je te laten inschrijven, zul je in sommige gevallen een postmasteropleiding moeten volgen. Er zijn speciale instituten die – in samenwerking met de universiteiten – deze opleidingen verzorgen.

Op weg naar werk

‘Waar je later werkt, hangt af van je eigen interesses, kennis en vaardigheden en de studiekeuzes die je maakt. Het is dus handig als je tijdens je studie nadenkt over de baan die je later wilt. Bijvoorbeeld bij het kiezen van bepaalde vakken of een specialisatie. Je kunt met een stage ontdekken wat je leuk vindt en waar je goed in bent. De studiecoördinator van Pedagogische Wetenschappen en de Studenten Loopbaan Service kunnen je hierbij helpen. Lees meer

Testimonial Pedagogische Wetenschappen Valerie van Prooye - Na je studie

Wat ben je na je studie gaan doen?
Ik werk als gedragswetenschapper in een wooninstelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Ik adviseer de dagelijkse begeleiders van de cliënten op de woning en op dagbesteding. De instelling is een volledige woonvoorziening, waarbij de mensen met een verstandelijke beperking op het terrein wonen.
Als gedragswetenschapper volg ik cliënten en blijf ik lang betrokken. Je ziet op die manier groei, je leert ze goed kennen en hebt intensief contact met hun begeleiders. Het instellingsterrein is het thuis van de cliënt, dus ze mogen zijn zoals ze zijn. Het is uitdagend om problemen op te lossen en ik vind het mooi dat ik een positieve bijdrage kan leveren aan het leven van mensen met een beperking.

Waar vind je Leidse pedagogen?

Waar komen afgestudeerde Leidse studenten Pedagogische wetenschappen terecht?

  • Zorgenwelzijn:30.7
  • Wetenschappelijkonderzoek:16.8
  • Onderwijs:17.5
  • Bedrijfsleven:10.5
  • Kinderopvang:7.0
  • Overig:17.5