Je eerste jaar

Je eerste jaar als psychologiestudent breekt aan! Daarin begin je met twaalf tot zestien uur onderwijs in colleges, werkgroepen en practica. Daarnaast studeer je zelfstandig. Psychologie studeren doe je veertig uur per week.

Kennis

Je begint met het vak ‘Inleiding in de Psychologie’ waarin je een overzicht krijgt van het hele vakgebied. Je volgt specifieke cursussen om je te verdiepen in alle deelgebieden:

Deelgebieden Psychologie

Vaardigheden

Je verwerft de benodigde academische vaardigheden om je bacheloropleiding in Leiden tot een succes te maken. In twaalf werkgroepbijeenkomsten leer je hoe je een voordracht moet houden, een experiment opzetten en een essay schrijven. Je oefent ook met sociale studievaardigheden.

Overzicht van de vakken

Tijdens het eerste jaar, de propedeuse volg je twaalf vakken:

Een kwart van het aantal punten in het eerste jaar verdien je voor de twee cursussen voor methoden en technieken van onderzoek.
e-Studiegids Psychologie

Studiepunten

Het jaar is verdeeld over twee semesters, ofwel blokken van een half jaar. Op de universiteit reken je in studiepunten. Voor elk vak staan een aantal studiepunten. En één studiepunt staat weer voor 28 uur studeren. In totaal heb je in een jaar 60 studiepunten. Daarvan moet je er tenminste 45 halen volgens het Bindend Studieadvies waarvan minstens 1 statistiek-vak.

Leiden digitaal

Aan- en afmelden voor tentamens doe je in het studentenadministratiesysteem uSis. Daarin vraag je ook je tentamenresultaten op. In de digitale leeromgeving Blackboard heb je online toegang tot het onderwijsmateriaal dat docenten hebben geplaatst. Via Blackboard wissel je ook eenvoudig berichten en documenten uit met medestudenten of docenten. uSis en Blackboard maken deel uit van het Universiteit Leiden Community Network (ULCN).

Testimonial Onur Yildirim - PSYCHOLOGIE

Ik vind het erg leuk om datgene wat je leert meteen in het dagelijks leven terug te zien. In het eerste jaar leer je alle verschillende aspecten van psychologie kennen, van sociale tot klinische psychologie en van neuro- tot cognitieve psychologie. Zo kun je er zelf achter komen waar je interesses liggen en waarin je je wilt verdiepen vanaf het tweede jaar. In het begin is het wel wennen dat je zoveel literatuur moet lezen. Het tempo ligt hoog. Maar daar wen je aan.

Met FLO kan je alle kanten op

Een dag vol interactieve workshops en aantrekkelijke sprekers, dat is FLO. Als student kan je daarmee alle kanten op, of je nu in je eerste jaar zit of de vrije keuzeruimte van je derde jaar invult. FLO Get inspired