Proefstuderen Psychologie

Ervaar zelf hoe het is om te studeren. Proefstuderen is dé manier om je te verdiepen in deze studie: of je nu twijfelt of een bevestiging zoekt van je studiekeuze. Je krijgt vooraf opdrachten om je voor te bereiden op de colleges die je volgt op de dag zelf. Zo maak je kennis met de inhoud van de studie en hoe je onderwijs krijgt op de universiteit.

Helaas kun je je niet meer aanmelden voor Proefstuderen op vrijdag 31 maart. In het najaar van 2017 zijn er weer nieuwe Proefstudeerdagen gepland. Hieronder kun je vast bekijken hoe een Proefstudeerdag eruit ziet.

Een middag in de collegebanken tijdens proefstuderen Psychologie

Je volgt colleges als een student. Daarbij hoort natuurlijk de voorbereiding van een colleges en een werkgroep. Bij het programma vind je informatie over de proefcolleges, maar ook opdrachten. Het is de bedoeling dat je deze opdrachten maakt voordat je naar het college en de werkgroep komt. Roepen de opdrachten vragen bij je op? Schrijf van tevoren al je vragen en gedachten over de stof op. Wie weet ontstaat er een levendige discussie.

proefstudeerder

Esrion ging Proefstuderen

‘Ik kom vooral voor de onderzoekende kant van Psychologie, maar ben me nog aan het oriënteren. Ik zit in de vijfde klas van het vwo, dus ik heb nog even de tijd. Ik had alvast een aantal vragen genoteerd op mijn telefoon. Hoe breed is de studie? En wanneer kun je je specialiseren? Ik ben meer te weten gekomen over de studie zelf. Ik wil namelijk wel weten waar ik aan begin. Het viel me op dat er heel veel verschillende aspecten aan de Psychologie zijn.’

Dit was het programma van Proefstuderen Psychologie op 31 maart 2017

Tijd Activiteit
11:00-11:30 Ontvangst en FSW informatiemarkt met alle studentenfaciliteiten
11:30-12:00 Studievoorlichting en arbeidsmarkt
Eén van de studieadviseurs van de bachelor Psychologie vertelt je iets over de verschillende richtingen van psychologie en over het bachelorprogramma van psychologie. Je krijgt ook informatie over wat psychologen doen na het behalen van hun diploma.
12:45-14:45 Informatiemarkt, speeddaten en arbeidsmarktcafé
Psychologie heeft veel richtingen. Al deze richtingen van psychologie hebben een kraam op de informatiemarkt. Kijk daar eens rond om te ontdekken welke invalshoeken psychologie allemaal heeft, praat met docenten, werkende psychologen en studenten en bekijk het gebouw om een idee te krijgen of dit de plek is waar je graag wil gaan studeren.
12:00-12:45 Proefcolleges
Je kunt kiezen uit een drietal proefcolleges over onderwerpen uit verschillende richtingen binnen de Psychologie:
Social mindfulness: (Pro)sociaal zijn is eenvoudiger dan je denkt!
Proefcollege door Dhr. Dr. Niels van Doesum (Sociale & Organisatiepsychologie)
Je gedrag afstemmen op anderen, waarom zou je dat doen? En hoe? Een van de grote vragen in de sociale psychologie is hoe, wanneer en waarom mensen samenwerken; of waarom ze vaak – in vaktermen – prosociaal gedrag vertonen. Dat is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt, want niet iedereen heeft altijd dezelfde belangen. Wat goed is voor de een hoeft zeker niet goed te zijn voor de ander. Botsende belangen maken coördinatie en overleg noodzakelijk, en kunnen als het tegenzit zelfs tot conflicten leiden. Er zijn veel manieren om tot overeenstemming te komen, maar de meeste daarvan vergen nogal wat tijd en investering. In dit college kijken we specifiek naar hoe het nieuwe begrip social mindfulness kan bijdragen aan een soepel verloop van het sociale verkeer. Anderen zien en erkennen hoeft maar heel weinig inspanning te kosten – maar dit kleine gebaar heeft groot effect. Zelfs op de fiets, zoals ik zal vertellen.
Huiswerkopdracht: Deze link leidt naar een taakje dat we vaak gebruiken in deze context. Doe dit taakje bij voorkeur op een pc of tablet (en niet op je mobiel). Bedenk wat we ermee willen meten, en hoe dat volgens jou zou werken. Neem je antwoord mee naar het college, dan gaan we het er daar verder over hebben.
Keuzes, keuzes, keuzes… Waarom en wanneer teveel keuze tot besluiteloosheid leidt.
Proefcollege door Dr. Wilco van Dijk (Economische en Consumentenpsychologie)
In de media gaat het er vaak over dat we keuzestress hebben. Barry Schwartz is één van de eersten die dit gevaar van teveel keuze heeft ontdekt. Hij liet zien dat als je het mensen vraagt, ze liever meer keuze willen dan minder. Maar de mensen die meer keuze hebben, raken er eerder gestrester van dan blijer. Hoe meer keuzeopties (meer kledingwinkels, meer soorten spijkerbroeken om uit te kiezen), hoe erger dit wordt. Je kunt je afvragen of werkelijk iedereen even veel keuzestress ervaart en in elke situatie even heftig. Sommige mensen zijn relaxter over keuzes dan anderen en soms heb je meer last van veel keuzes dan andere keren. Hoe komt dat?
In dit proefcollege gaan we dieper in op wat er precies met keuzestress bedoeld wordt, wie vooral vatbaar is voor keuzestress en welke situaties keuzestress oproepen.
Huiswerkopdracht: Volg deze link om de TED talk van Barry Schwartz over de paradox van keuzevrijheid te bekijken.
999 Goede voornemens… 999 excuses om niet vol te houden?
Proefcollege door Mw. Dr. Veronica Janssen (Gezondheids- en Medische Psychologie)
Een nacht doorhalen in de kroeg en dan ’s ochtends nog even je tentamen maken. Je pakje sigaretten zoeken tussen de stapel lege pizzadozen in de keuken. Met een fles rosé op het strand uitpuffen na een lange dag werken…
Vraag een willekeurig persoon wat hij belangrijk vindt in het leven en de kans is groot dat hij ‘gelukkig en gezond zijn’ antwoordt. Toch doen we van alles wat onze gezondheid niet ten goede komt: we werken te hard, we eten te veel en we bewegen te weinig. Ons gedrag veranderen en nieuwe gewoonten aanleren is vaak behoorlijk lastig. Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de mensen al binnen een week hun goede voornemens opgeeft. Slechts 20% van de mensen die aan een verandering begint, houdt dit uiteindelijk vol. Hoe succesvol ben jij in het bereiken van je goede voornemens?
Naast de thema’s motivatie en gedragsverandering vertellen we in het college ook over de behandeling en begeleiding van chronisch zieken, omdat dat deel is van wat gezondheids- en medisch psychologen in de praktijk doen.
Huiswerkopdracht: bekijk de volgende video.
Dit filmpje gaat over het veranderen van gedrag. Denk aan iets wat je ooit bewust aan je gedrag hebt veranderd, zoals:
  • Dagelijks op de fiets naar school gaan i.p.v. met de bus;
  • Alleen in het weekend frisdrank drinken;
  • Boterhammen meenemen als lunch i.p.v. snacks van school
13:10-13:50 & 13:50-14:30 Werkgroep
Bij de studie Psychologie wordt er veel gewerkt in werkgroepvorm. Tijdens deze Proefstudeerdag kun je ervaren hoe het eraan toegaat tijdens zo’n werkgroep en wat je kunt verwachten als je Psychologie in Leiden komt studeren. Je kunt zo actief deelnemen als je zelf wilt! Tijdens de werkgroep zullen we dieper ingaan op het college dat je hebt gevolgd. Je zal de relatie tussen psychologisch onderzoek enerzijds en de alledaagse realiteit anderzijds beter kunnen begrijpen. Ook zal het belang van een psychologische kijk op actuele thema’s duidelijker worden.
14:45-15:00 Koffie & thee en afsluiting
In de Centrale Hal.

Locatie en routebeschrijving

Proefstuderen Psychologie vindt plaats op de Faculteit Sociale Wetenschappen, Wassenaarseweg 52, 2333 AK Leiden.
Waar in Leiden

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen over het programma van Proefstuderen of over de opleiding zelf? Dan kun je contact opnemen met de studentambassadeur.
Heb je een vraag over het inschrijven of het wijzigen van je inschrijving? Neem dan contact op met de Studielijn: 071 527 11 11 of studielijn@leidenuniv.n.

PSY - Amani Mahdi - testimonial deelgebieden
Ik ben erg geïnteresseerd in menselijk gedrag. Psychologie is een hele brede opleiding. Je leert alle vakgebieden binnen de psychologie kennen om een zo goed mogelijke keuze te kunnen maken voor je latere specialisatie. Mijn favoriete vakgebied is sociale psychologie, maar ik heb ook interesse in klinische psychologie.
Proefstudeerdag psychologie

Sophie van den Bos (6 vwo):
‘Ik ben wel zeker van de studie Psychologie, maar nog niet van de universiteit. Daarom wil ik hier zien hoe de sfeer is, wat voor type mensen hier rondlopen, hoe de docenten zijn en ook hoe het gebouw is. Proefstuderen is daarvoor heel handig.’ Foto’s van de laatste Proefstudeerdag