Kies je eigen weg

Bij de opleiding Filosofie heb je veel vrijheid om zelf de inhoud van je studie te bepalen. In het derde jaar maak je een keuze voor een van de vijf studiepaden, waardoor je je verder kunt specialiseren in een richting binnen de filosofie die je het meeste aanspreekt. Bovendien heb je in het tweede jaar een vrije keuzeruimte van 30 studiepunten. Het is ook mogelijk je keuzeruimte in het derde jaar te vullen, of gedeeltelijk in het tweede jaar en gedeeltelijk in het derde jaar. Voor de invulling van de keuzeruimte heb je verschillende mogelijkheden:

Keuzevakken

Je kunt besluiten in je keuzeruimte je kennis van de filosofie verder te verdiepen met extra colleges die aansluiten bij je opleiding Filosofie. Of je kunt juist je blik verbreden en vakken volgen buiten je eigen opleiding, bijvoorbeeld bij Grieks, Psychologie of Bedrijfswetenschappen. Je maakt een keuze uit speciaal samengestelde pakketten (een minor), maar je kunt ook zelf een pakket van keuzevakken samenstellen. Doe alvast inspiratie op en verdiep je in de Keuzevakkengids of hier: Minoren

Stage

Tijdens een stage werk je voor een aaneengesloten periode bij een organisatie, bijvoorbeeld een ministerie, adviesbureau of internationaal bedrijf. Een goede manier om te ontdekken hoe het werk je bevalt. De inhoud van de stage moet wel een raakvlak hebben met vaardigheden die je leert in de opleiding Filosofie. Op de website van de Studenten Loopbaan Service vind je alvast een actueel overzicht met stages in Nederland en het buitenland.
Meer info: Studenten Loopbaan Service Geesteswetenschappen

Vakken bij de Academie der Kunsten

Alleen in Leiden kun je je wetenschappelijke én kunstzinnige talenten tegelijk ontwikkelen. Naast je studie in Leiden kun je vakken volgen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.
Lees verder: Academie der Kunsten

PraktijkStudie

Alleen in Leiden kun je je keuzeruimte invullen met een PraktijkStudie. Een perfecte kans om je voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Er zijn vijf PraktijkStudies:

Wil je later voor de klas? Kies dan de educatieve minor Filosofie.

Meer over de PraktijkStudies

Colleges of een stage in het buitenland

Je kunt een deel van je studie in het buitenland doorbrengen. Zo kun je vakken volgen die aan een Nederlandse universiteit niet worden aangeboden. Of je loopt een stage en doet zo unieke onderzoekservaring of werkervaring op. Je verbetert je talenkennis en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. Meer info: Over de grens

De juiste keuze

Hoe jij je keuzeruimte invult, hangt vooral af van je eigen interesses. En wat je ná je bachelor wilt doen. Misschien heb je al een voorkeur voor een bepaalde master of specialisatie, of wil je je voorbereiden op een bepaalde beroep. Met de keuzeruime geef je zelf richting aan je studie. Lees verder: Masteropleiding en Toekomstperspectief

Testimonial Jordy Hesseling Keuzeruimte

Heb je je kennis al in de praktijk gebracht?
Mijn kennis over de filosofie heb ik ook buiten de studie ingezet. Op mijn oude middelbare school heb ik een introductievak in de filosofie gegeven, en ik ben student-assistent geweest voor de opleiding. Ik was verantwoordelijk voor een online module in de filosofie.