Over de grens

Als je wilt kun je een deel van je bacheloropleiding in het buitenland volgen. Een buitenlandreis is een unieke ervaring en een goede manier om je blikveld te verbreden. Je legt internationale contacten en krijgt de kans om vakken te volgen die in Nederland niet worden gegeven.

De opleiding Filosofie heeft speciale uitwisselingsovereenkomsten met universiteiten in Leuven, Riga en Palermo, maar ook bij andere buitenlandse universiteiten binnen en buiten Europa kun je een studieverblijf regelen. De resultaten die je aan de buitenlandse universiteit behaalt, tellen mee voor je studiepunten in Leiden.

Beste periode

De beste periode voor een uitwisseling of buitenlands studieverblijf is het vierde en vijfde semester (het einde van het tweede jaar en het begin van het derde jaar).

Advies en informatie

Wil je je serieus verdiepen in studeren in het buitenland, dan kun je alvast terecht op de site van Studeren in het buitenland. Daar vind je een handig stappenplan met veel praktische informatie over kosten, verblijfsvergunningen, verzekeringen, studiefinanciering en meer.

Testimonial Jordy Hesseling over de grens

Ben je naar het buitenland geweest?
Vorig jaar heb ik een half jaar in Canada gestudeerd. Je kunt ervoor kiezen je minor in het buitenland te doen, en ik heb dat gedaan in Montréal aan McGill University. De buitenlandervaring is mij goed bevallen, ik kan het iedereen aanraden. Je moet jezelf te zien redden en vanuit het niets beginnen op een nieuwe plek.

Tip: Vraag een studiebeurs aan

Studeren in het buitenland kost geld, in ieder geval méér dan wanneer je in Nederland blijft. Gelukkig zijn er allerlei beurzen en programma’s om je financieel te ondersteunen. Volg je bijvoorbeeld een deel van je studie in een ander Europees land, dan kun je een Erasmus-beurs aanvragen.