Waarom Filosofie in Leiden?

Voordelen van de bacheloropleiding Filosofie:

Uitstekende kwaliteit

Leiden behaalde volgens het laatste visitatierapport over de Nederlandse Filosofie-opleidingen de hoogste scores voor de kwaliteit van de docenten en de studiebegeleiding. Ook de inzet en kwaliteit van verschillende werkvormen in het onderwijsprogramma heeft hierbij veel lof ontvangen.

Internationale oriëntatie

De opleiding Filosofie onderhoudt levendige contacten met universiteiten en onderzoekers in Europa (onder meer Oxford, Parijs en Frankfurt am Main), de Verenigde Staten, Australië en Zuid-Afrika. Buitenlandse gastdocenten komen geregeld lezingen en seminars geven in Leiden.

Andersom biedt Leiden je goede mogelijkheden om een deel van je studie in het buitenland door te brengen.

Ook het onderwijsaanbod heeft een internationaal component in de nieuwe variant Philosophy: Global and Comparative Perspectives.

Talentgericht

Als je meer uit je studie wilt halen, krijg je daar bij Filosofie alle ruimte voor. Je kunt – net als veel andere filosofiestudenten – een tweede studie volgen. Als je veel talent hebt en goede studieresultaten kun je deelnemen aan het Honours College. Meer over het Honours programma.

Persoonlijk en kleinschalig

De Leidse opleiding Filosofie heeft een kleinschalig karakter: honderdvijftig hoofdvakstudenten en veertien docenten. Hierdoor is er veel gelegenheid voor discussie tijdens colleges en heb je gemakkelijk contact met medestudenten en docenten. Met zo’n tien á twintig studenten per werkgroep staat dit garant voor levendige discussies.
Je wordt gedurende je gehele bachelorstudie persoonlijk begeleid door een docenttutor. In combinatie met het uitstekende onderwijs en de prettige sfeer van studentenstad Leiden voel je je snel thuis bij Filosofie! Meer info: Studievereniging.

Tip: 11 dingen die je niet verwacht van onze bibliotheek!

Ja. De universiteitsbibliotheek heeft boeken. Maar er is nog véél meer! Lees verder

Testimonial Frank Chouraqui - Waarom in leiden?

Wat is de kracht van de opleiding?
‘In mijn ogen heeft Filosofie in Leiden vier sterke punten. Ten eerste is het een grote opleiding die echter toch klein genoeg is om kwaliteit te kunnen leveren. Daarnaast werken er onderzoekers van allerlei pluimage die veel met elkaar samenwerken. Leiden is ook zeer internationaal georiënteerd en heeft een onderscheidend programma op filosofisch, politiek en economisch gebied. En ten slotte is Leiden zijn tijd vooruit als het gaat om bruggen slaan tussen westerse en niet-westerse filosofische tradities.’

Testimonial Brechtje Westen waarom in Leiden?

Wat maakt de opleiding bijzonder?
De docenten bij Filosofie nemen de tijd om alles goed uit te leggen. Sommige maken veel grapjes, anderen zijn wat strenger, maar dat behulpzame hebben ze allemaal. Bij deze studie leer je van de docenten buiten de box te denken, en op een andere manier naar dingen te kijken die normaal lijken, zoals liefde en vriendschap. Met mijn medestudenten heb ik ook goed contact.