De universiteit

Internationale onderzoeksuniversiteit

De Universiteit Leiden speelt een leidende rol in het wetenschappelijk onderzoek en onderwijs en dat doen we al heel lang. Als ’s lands eerste universiteit leveren we sinds 1575 een prominente bijdrage aan een veilige, gezonde, duurzame, welvarende en rechtvaardige wereld. Onderzoekers kijken bij ons over de grenzen van hun vakgebied heen en werken samen met collega’s in binnen- en buitenland. In de jaarlijkse rankings scoort de Universiteit Leiden goed: in de top 100 van 25.000 universiteiten wereldwijd. Met 19 Spinozapremies – de meest prestigieuze onderzoeksprijs in Nederland – hebben wij de meeste van deze onderscheidingen ontvangen.

Uitdagend en persoonlijk

Ons onderwijs is zoveel mogelijk een afspiegeling van ons onderzoek en we betrekken onze studenten daar zo veel mogelijk bij. Onze opleidingen trekken studenten uit binnen- en buitenland. Het is bij ons kleinschalig en je hebt contact met diverse culturen en nationaliteiten, want we vinden dat iedereen welkom is en zich op onze campus moet kunnen ontplooien. Ook besteden we aandacht aan vernieuwende leer- en lesmethodes. Persoonlijke begeleiding tijdens je hele studie en een bindend studieadvies in je eerste studiejaar vinden we erg belangrijk en dragen bij aan jouw studiesucces. Dat noemen wij het Leidse studiesysteem : we willen dat je op tijd afstudeert.

Honours

Als je hier studeert, dan vragen we inzet van je als student. Je krijgt een grote eigen verantwoordelijkheid bij het vormgeven van je eigen studietraject. Extra getalenteerde en gemotiveerde studenten kunnen gebruik maken van ruime mogelijkheden om hun studie te verdiepen of te verbreden in ons excellentieonderwijs. We dagen je dan ook uit om het beste uit je studie te halen, maar vooral ook het beste uit je zelf! Natuurlijk vinden we het belangrijk dat je op tijd (af)studeert, maar we nodigen je ook uit om actief een rol te spelen als mede-onderzoeker, een honours college te volgen, aan de slag te gaan in een commissie bij een studie- of studentenvereniging, over je eigen grenzen heen te kijken samen met de vele andere internationale studenten of misschien alvast een businessplan op te stellen voor je eigen bedrijf… Kortom, bij ons is genoeg te doen dat bijdraagt aan jouw ontwikkeling!
Lees meer over Honours onderwijs

Tip: Wijzer in Leiden

Wil jij studeren aan een universiteit, maar ben je nog niet erg bekend met de academische wereld? Geen punt, voor elke aanstaande student geldt natuurlijk dat studeren aan een universiteit een heel nieuwe ervaring zal zijn. Er gaat straks een nieuwe wereld voor je open en op de website Wijzer kun je alvast online kennis maken met deze wereld. Met tekst en uitleg worden veel gestelde vragen beantwoord. Bekijk ook de door studenten gemaakte filmpjes!