Dubbele bachelor

Je kunt je studie Informatica, Natuurkunde, Sterrenkunde of Wiskunde ook verbreden, door te kiezen voor een dubbele propedeuse en dubbele bachelor. Je kiest bijvoorbeeld voor een combinatie van Natuurkunde en Sterrenkunde, of voor bijvoorbeeld Informatica en Wiskunde. Omdat er raakvlakken zijn tussen de opleidingen onderling, zul je met een combinatie ervan een extra studiebelasting krijgen van ongeveer 30 procent. Het is dus niet twee keer zoveel werk! Je ontvangt na je afronding wel twee bachelordiploma’s en je hebt ook toegang tot de masteropleiding van beide studierichtingen die je hebt afgerond. Je kiest een combinatie van twee van de volgende opleidingen:

Een boeiend grensvlak

Meerdere studies volgen, betekent science studeren in de breedte en in de diepte. Het betekent ook een persoonlijke invulling geven aan je studie(s): werken op een boeiend grensvlak tussen vakgebieden, op een onderwerp dat jou fascineert en inspireert.

Combinaties

Studenten van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen krijgen dus de kans om een zwaarder studieprogramma te volgen: als je het aankunt, mag je kiezen voor een dubbele bètastudie. De volgende combinaties zijn mogelijk:

Alle combinaties zijn roostertechnisch op elkaar afgestemd. Studenten die kiezen voor de combinaties Informatica & Natuurkunde en Informatica & Sterrenkunde moeten echter individueel contact opnemen met de studieadviseurs van beide opleidingen omdat de roosters kunnen overlappen.

Dubbele propedeuse

Misschien is een dubbele studie een te grote stap ineens, maar vind je het wel aantrekkelijk om je breed te ontwikkelen in je eerste jaar, de propedeuse. Je kunt dan alleen de propedeuseprogramma’s tegelijk volgen. Je kiest vervolgens welke bacheloropleiding(en) je afmaakt.

Dubbele bachelor

Als je ervoor kiest om na de propedeuse met twee studies door te gaan, kun je een bachelorscriptie schrijven over een onderwerp op het grensvlak tussen jouw twee studies. Je krijgt na de afronding van je dubbele bachelor niet alleen twee bachelordiploma’s, maar ook toegang tot de masteropleiding van beide studierichtingen.

Testimonial dubbele bachelor Lucas van der Meer

“Doordat ik heb gekozen voor een dubbele bachelor, kan ik tegelijkertijd de diepte ingaan van twee verschillende studies. Hierdoor verruim ik mijn mogelijkheden en kan ik in beide richtingen een master gaan volgen.

Ik vond het moeilijk om te kiezen tussen wiskunde en natuurkunde en daarom doe ik nu een dubbele bachelor. Het is best zwaar, maar je moet je niet gek laten maken. In het eerste jaar dacht ik dat ik continu met m’n studie bezig was, maar uiteindelijk vertoonde ik studieontwijkend gedrag. Maar nu neem ik ook echt vrije tijd. Dan ga ik iets bakken. Daarna kan ik me weer volop concentreren. Wat ik hierna wil doen, weet ik nog niet zo goed. Maar dat zie ik wel. Op de universiteit leer je niet alleen voor een vak, je leert ook een manier van denken. En omgaan met stress, zeker als dubbelstudent!”