Minoren

In alle Leidse bachelorstudies is er een keuzeruimte, meestal in het derde, soms in het tweede jaar. Bij veel studies kun je 30 studiepunten zelf invullen, bij sommige 15 studiepunten. Deze keuzeruimte kun je op meerdere manieren vullen. Je kunt kiezen voor

Minoren

Een minor is een samenhangend pakket van vakken met een omvang van 30 studiepunten dat qua niveau vooral geschikt is voor derdejaars bachelorstudenten. De Universiteit Leiden biedt ongeveer 50 minoren met verschillende thema’s aan. Alle faculteiten hebben een breed aanbod van minoren. Daarnaast is er nog een aantal interdisciplinaire minoren. De meeste minoren zijn toegankelijk voor alle studenten, alleen enkele minoren bij W&N hebben een ingangseis.

Keuzeruimte per studie

De grootte van je keuzeruimte verschilt per studie. Veel studies hebben een keuzeruimte van 30 studiepunten, die je dus volledig met een minor kunt invullen. Bij sommige studies is deze keuzeruimte maar 15 studiepunten. In deze ruimte kun je alleen enkele vakken van een minor volgen. Elke minor biedt daarom ook een pakket van 15 studiepunten aan, de helft van de complete minor.
Je kunt je keuzeruimte op allerlei manieren vullen. Naast de minor kun je ook kiezen voor keuzevakken of een stage. De keuze voor een minor is vrij, andere keuzes moet je ter goedkeuring voorleggen aan je examencommissie.

Bijzondere minoren

De Universiteit Leiden biedt je keuze uit ongeveer 50 minoren, waaronder bijvoorbeeld de volgende bijzondere, interdisciplinaire minoren waaraan verschillende opleidingen een bijdrage leveren:

Bekijk het totaalaanbod van minoren van de Universiteit Leiden

Gezamenlijke minoraanbod Leiden, Delft en Rotterdam

De drie universiteiten (Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam) ontwikkelen ook gemeenschappelijke, multidisciplinaire minors, met docenten uit de drie universiteiten. Studenten van verschillende opleidingen werken samen aan multidisciplinaire vraagstukken. Er twee gezamenlijke minors: Responsible Innovation en Security, Safety and Justice.

Speciale minoren

Marieke van der Lande (23) studeert Rechten en volgt de minor Europese Unie Studies.
“In de e-Studiegids vond ik de minor EU studies. Die biedt me aspecten die ik in mijn rechtenstudie tot dusver gemist had. Presenteren, discussiëren, schrijven en achteraf politieke en actuele onderwerpen beschouwen vind ik heel leuk. Tijdens mijn minor is mijn interesse voor Europa enorm toegenomen. De vrijheid die je hebt in je Europese onderwerpen kiezen, maakt het leuk. Op deze manier kan je dus zelf bepalen wat je uit de minor wilt halen. Mijn presentaties en werkstukken grijpen vaak in op juridische onderwerpen. Deze minor is een manier voor mij om het spannend te houden. Rechten blijft toch mijn hoofdstudie en daar heb ik niet voor niets voor gekozen.”