Van de Nederlandse Antillen naar Leiden

Overweeg je een studie aan de Universiteit Leiden? Dat is een grote stap: van de Nederlandse Antillen naar Leiden. Ver van huis op kamers. Van school naar universiteit. Hoe zal je nieuwe leven hier zijn? Hoe kan je je zo goed mogelijk voorbereiden? De Universiteit Leiden helpt je om je zo snel mogelijk thuis te voelen op de universiteit en in de stad.

Wie kan je beter daarbij de weg wijzen dan studenten die eerder die stap hebben gezet!? Zij weten uit ervaring welke vragen je hebt – en hoe je de antwoorden vindt. Op zoek naar een kamer, nieuwe vrienden maken, succesvol studeren. Tabitha, Frédérique en Christinne geven je graag een kijkje in hun studie en studentenleven. Met ingewikkelde vragen en voor ondersteuning kun je ook terecht bij onze studentenbegeleiders.

Handige links voor studenten uit Curaçao:

Praktische tips

Tabitha is geboren op Curaçao maar woont inmiddels al een tijdje in Nederland. Ze vergelijkt Leiden met Curaçao op basis van zaken die ze als Leidse studente in het dagelijks leven tegenkomt.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Frédérique heeft zich goed voorbereid op haar tijd in Nederland. Daardoor is de overgang naar Leiden voor haar gemakkelijk en probleemloos verlopen. Frédérique deelt haar ervaringen en tips als Leidse studente.

Een dag uit het studentenleven

Christinne studeert geneeskunde aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Ze probeert in haar dagelijks leven de balans te vinden tussen lol maken en studeren. Christinne heeft naast haar studie een baantje, is lid van de studievereniging en heeft veel vriendengroepen. We volgen een dag uit het leven van deze sociale en actieve studente.

Studenten uit de Nederlandse Antillen kunnen met vragen en problemen terecht bij Len Buis, studentendecaan van de Universiteit Leiden:

Len Buijs

Wat doe je als studentendecaan?

Als studentendecaan help ik studenten die vragen hebben over alles wat met studeren te maken heeft. Vragen over bijvoorbeeld studiefinanciering, of over je rechten en plichten als student. Soms hebben deze zaken met conflicten te maken, maar dat is niet altijd het geval. Ik krijg ook veel buitenlandse studenten over de vloer met vragen over dingen van buiten de universiteit: als zo’n student financiële problemen heeft of een vraag over een Nederlands huurcontract dan kan ik daarbij helpen. Je kan voor alles bij ons terecht, voor een korte informatieve vraag of als je met een probleem zit. Ik heb nog nooit ten onrechte iemand op mijn kamer gehad. De studentendecanen hebben een geheimhoudingsplicht, dus je kan alles aan ons kwijt. We kijken of en hoe we je kunnen helpen, of dat we je beter kunnen doorverwijzen. Bijvoorbeeld naar de studentenpsychologen van de universiteit, die je kunnen helpen als je persoonlijke problemen hebt. Of naar een studiekeuzeadviseur, als je vragen hebt over je studiekeuze of je loopbaan na je studie.

Wat is jouw tip voor de aanstaande student?

Trek op tijd aan de bel als je ergens mee zit. Stel, je denkt in de eerste week dat je in Leiden bent: “Verrek, dit loop niet zo lekker”. Wanneer je bijvoorbeeld moeite hebt met je Nederlandse schrijfwerk of je durft je mond niet zo goed open te doen tijdens een werkgroep. Dan is het een goed idee om meteen actie te ondernemen, en langs te komen bij mij of bij de informatiebalie voor info of tips. Je hoeft je niet belast te voelen. Ook al kom je bij mij langs om een praatje te maken over een bepaalde docent die niet zo aardig is en je zo bij mij je ei kwijt kan, dan heeft zo’n gesprek nut gehad. De faciliteiten zijn er voor jou; je moet ze wel zelf aanspreken. Hoe vroeger je bij mij of bijvoorbeeld een studieadviseur langsgaat voor informatie of advies, des te meer houd je de regie zelf in handen.

Testimonial Fayemy

‘Voordat ik in Leiden ging studeren had ik de instelling: “Ik ga en zie het daar wel”. Achteraf gezien was een goede voorbereiding beter. Er zijn toch grote verschillen met Curaçao. Nederlanders zijn bijvoorbeeld heel direct, het lijkt wel alsof je altijd om je mening wordt gevraagd. Daar heb ik soms nog moeite mee.
Ik heb hier geleerd om dingen meteen te doen. Als je een bepaald vak wilt volgen, moet je je echt op tijd inschrijven. Wat ik typisch Leids vind, is dat hier heel veel studenten zijn. Leiden is een echte studentenstad en heel gezellig. Er zijn heel veel verschillende verenigingen waar je lid van kunt worden. Mijn tip? Zorg voor een goede fiets: iedereen hier pakt gewoon de fiets naar college of de binnenstad.’

Online Proefstuderen voor studenten Antillen

Online Proefstuderen
Vanuit de Antillen goed voorbereiden op een studie? Ontdekken of de opleiding interessant genoeg vindt en het aankunt?
Doe dan mee met Online Proefstuderen! Je gaat online aan de slag met studiemateriaal en bijbehorende opdrachten.
Bekijk de mogelijkheden

Testimonial Chantilly

‘Veel Leidse studenten doen iets naast hun studie: ze sporten of hebben een bijbaan. Dit staat niet alleen goed op je CV, maar hoort er ook een beetje bij. Dat is een groot verschil met de lifestyle op Curaçao, waar ik vandaan kom. In Leiden ligt het tempo veel hoger. Ik heb het op dit moment druk genoeg met mijn studie. Ik krijg bij mijn studie Psychologie veel statistiek en ik moet veel Engelse teksten lezen. Het is dus belangrijk dat je goed Engels kunt! Mijn tip? Als je iets niet weet of je zit ergens mee, stap dan op iemand af en stel je vraag.’