Van vwo naar wo

Aansluitingsprogramma vwo-wo

Voordat je een vervolgopleiding kiest, wil je natuurlijk graag weten of die opleiding bij je past. Of je de inhoud van opleiding interessant genoeg vindt om er de komende jaren mee aan de slag te gaan en of je de opleiding aan zou kunnen. Het is daarom aan te raden, je goed te oriënteren, de opleiding(en) van je keuze te bezoeken en deel te nemen aan activiteiten die speciaal voor aanstaande studenten worden aangeboden, zoals Online Proefstuderen.
Aansluitingsprogramma vwo-wo

De juiste plek

De Universiteit Leiden organiseert diverse activiteiten om je te helpen jouw perfecte studie te vinden. De juiste student op de juiste plek is ons motto. Wij willen samen met jou voorkomen dat je een verkeerde studie kiest en daardoor moet switchen van opleiding (met studievertraging als gevolg). Kijk daarom welke activiteiten jou op dit moment verder op weg zouden kunnen helpen bij het maken van jouw studiekeuze.
Overzicht van activiteiten

Wat verandert er allemaal?

Je vwo-diploma is het bewijs dat je geschikt bent om aan een bachelorstudie te beginnen. Wat verandert er allemaal als je van het vwo naar de universiteit gaat. En is een hbo-studie misschien meer iets voor jou? Wat maakt nu eigenlijk het verschil?

Verschil vwo en universiteit

  1. Op het vwo heb je les. Op de universiteit volg je hoorcolleges, werkcolleges of practica.
  2. Op het vwo heb je een lesrooster voor het hele jaar, met proefwerken en proefwerkperiodes. Op de universiteit heeft het jaar twee semesters. Na een semester rond je elk vak je af met een tentamen.
  3. Op de universiteit moet je meer initiatief nemen, organiseren en zelf je tijd indelen.

Verschil hbo en universiteit

  1. Op de universiteit verwerk je een grotere hoeveelheid leerstof op een hoger tempo, vaak in het Engels. Dat vereist meer discipline.
  2. Op het hbo volg je projectonderwijs en doe je praktijkgericht onderzoek. Studeren aan de universiteit is meer theoretisch. Je doet wetenschappelijk onderzoek.
  3. Op het hbo word je opgeleid voor een specifiek beroep. Als academicus kun je in veel verschillende functies terecht.

Tip: Examencursus

Wil je je optimaal voorbereiden op je eindexamen vwo? Volg dan een examentraining van de Stichting Studiebegeleiding Leiden. De examenstof en een handig stappenplannen worden uitgebreid geoefend tijdens de cursus. Zo neemt niet alleen je zelfvertrouwen toe maar ga je tevens goed voorbereid het examen in.

Tip: Wijzer in Leiden

Wil jij studeren aan een universiteit, maar ben je nog niet erg bekend met de academische wereld? Geen punt, voor elke aanstaande student geldt natuurlijk dat studeren aan een universiteit een heel nieuwe ervaring zal zijn. Er gaat straks een nieuwe wereld voor je open en op de website Wijzer kun je alvast online kennis maken met deze wereld. Met tekst en uitleg worden veel gestelde vragen beantwoord. Bekijk ook de door studenten gemaakte filmpjes!